Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äntligen tid för grillat

Grillad korv med bröd är en perfekt inledning på grillsäsongen. Nu handlar det inte om gatuköksmodellen, utan om grillade korvar som bjuds med spännande senapsdressing, sallad samt ett gott bröd att bryta till. Om man nu inte ger sig på en hel revbenssida på en gång.

Grillade revben. Hel revbenssida med smak av timjan och ingefära är enkel grillning med massor av smak.

Grillade revben. Hel revbenssida med smak av timjan och ingefära är enkel grillning med massor av smak.

Foto: Dan Strandqvist

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-04-21 09:56

Man behöver inte vara särskilt lärd i grillning för att klara några korvar på gallret. Men hur många har tänkt på att gå ett par steg till? Köp hem några olika sorters korvar, gärna med varierande styrka, och grilla dem över fin glöd. Ha en härlig sallad i beredskap. När korvarna är färdiga delas de mindre bitar som vänds ner i salladen. Det blir godare än korv med bröd fast det är snuddande nära samma sak.

Grilla stora bitarAv någon anledning är det ofta portionsbitar av kött som hamnar på grillen. Synd, för väljer mat hela köttbitar, exempelvis revbenssida eller hel biffrad, blir resultatet i allmänhet saftigare och mer välsmakande. Tunna revbensspjäll behöver bara 3-4 minuter på vardera sida för att bli färdiga. Tjocka revbensspjäll kräver betydligt längre grillning, men här kan man förkoka köttet innan det läggs i marinad.
Nötkött vill de flesta ha lätt rosagrillat. Att grilla biff i bit med rosa kärna som resultat kräver erfarenhet eller stektermometer. Helstekt kött med volym, alltså inte tunna spjäll, bör packas in i folie och läggas att dra tio minuter innan det skivas upp. Är man för snabb med kniven slutar det med att all köttsaft rinner ut och köttet blir torrt.

Sallad tillGrillat kött kräver inga märkvärdiga tillbehör. En stor skål med blandad grönsallad där man tar ut svängarna med mer än bara sallad, gurka och tomat funkar alltid. Sås behövs inte till grillat, förutsatt att köttet är saftigt och välglazat. Genomstekt kött kan behöva en klick aromsmör som alltid består av rört smör, en nypa salt, några droppar citronsaft och så valfri krydda, exempelvis vitlök eller hackade örter.
Missa inte receptet på vitkålssallad. Den färska är mild och mjuk, nästan som isbergssallad. Supergod att servera till grillat fläskkött, men snudd på lika god till det mesta som lyfts av grillen. Gör gärna salladen i god tid då den vinner på att få några timmar, eller mer, i kylskåp.

Sallad med grillade korvar och bröd
4 personer
600 g korv av olika slag, gärna kryddiga
salladsgrönsaker (olika sorters salladsblad, gurka och tomat)
1 rödlök i klyftor
Till dressingen:
4 msk majonnäs, mager
4 msk crème fraiche
1 msk gult senapsfrö, lätt krossade
1 msk vit vinäger
salt och peppar
Till servering:
bröd

1. Förbered salladsgrönsakerna och arrangera dem på tallrikar. Blanda samman dressingen som får spännande smak tack vare lätt krossade senapsfrön.
2. Dela korvarna i bitar som grillas hastigt över fin glöd. Droppa korvarna över salladsbädden och avsluta med att ringla dressing över allt. Garnera med färska örter och bjud gott bröd till.

Grillat revbensspjäll med ingefärsglaze
4 personer
1,5 kg tunna revbensspjäll
Till marinaden:
2 msk konc. kycklingfond
3 msk chilisås på tomatgrund
1 msk rapsolja
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
Till glazen:
1 tärning grönsaksbuljong
3 msk rapsolja
1 msk farinsocker
1 dl chilisås på tomatgrund
3 msk finhackad färsk timjan
3 msk finriven färsk ingefära
1 finhackad röd chili, inte alltför stark

1. Blanda marinaden och pensla revbensspjället på båda sidor. Låt spjället vila en halvtimme så marinaden hinner sätta smak innan köttet läggs på grillen.
2. Förbered glazen. Smula ner buljongtärningen i en skål och slå på olja och farinsocker. Se till att buljongtärningen löser upp sig. Blanda i chilisås. Hacka timjan. Skala och riv ingefära. Hacka chilin, men ta inte med frön och fäste. Blanda kryddorna i glazen och låt den gärna stå någon timme innan den penslas på det färdiggrillade köttet.
3. Tänd grillen och invänta fin glöd. Grilla spjället 3-4 minuter per sida. Vänd köttet en gång. När köttet grillats 2 minuter på andra sidan penslas översidan med glaze. Värmen gör att smaken från glazen sätter sig bättre. Lyft köttet från grillen och lägg den med den glazade sidan nedåt. Avsluta med att glaza den sida som grillades sist.

Helgrillad ryggbiff
4 personer
750 g utskuren biff, hel bit
Till marinaden:
3 msk rödvin
2 msk rapsolja
1 msk chilisås på tomatgrund
1 msk HP-sås
1 krm liquid smoke (rökessens på flaska)

1. Den här rätten kräver en grill med lock. Skär bort kappan från köttet och putsa även bort eventuellt synligt fett. Blanda samman marinaden och pensla köttet runt om.
2. Grilla köttet över fin glöd. Vänd köttet efter några minuter så det får stekyta runt om. Lägg på lock, öppna bottenventilen helt och toppventilen till hälften. Grilla köttet cirka 20 minuter. Vänd det två gånger under grillningen. En stektermometer i köttet ger bästa kontrollen. Kärntemperatur på 60 grader innebär rosa kött, 65 grader genomstekt.
3. Lyft köttet från grillen och packa in det i aluminiumfolie. Låt köttet efterdra minst 10 minuter innan det skivas upp. Skulle någon uppleva köttet för rött är det lätt fixat genom att lägga den utskurna skivan på grillen några sekunder.

Coleslaw
4 personer
1 färskt vitkålshuvud
1 dl majonnäs
1 msk citronolja
2 msk flytande honung
2 msk limejuice
1 msk färsk, riven ingefära
1 tsk peppar

1. Riv den färska vitkålen fint. Vinterlagrad kål bör förvällas 1 minut och kylas i kallt vatten innan den blandas med dressingen.
2. Blanda ingredienserna till dressingen i rymlig skål. Vänd ner vitkålen och ställ allt i kylskåp i väntan på servering. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!