Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äntligen grillpremiär

Efter en lång vinter i köket känns det härligt att damma av grillen och laga mat över glödande kol under bar himmel. Plötsligt är det helt okej med os och rök - så länge det inte blir öppen eld i grillen.

Baconlindad oxfilé fylld med ädelost är lyxmat från grillen. Bjud gärna en mustig tomat- och madeirasås till.

Baconlindad oxfilé fylld med ädelost är lyxmat från grillen. Bjud gärna en mustig tomat- och madeirasås till.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-05-12 03:00

Visst är det härligt när grillröken och goda dofter från köttet kittlar i näsan. På en gång uppstår en förväntan som i regel infrias i form av en god köttbit.

Risken att misslyckas vid grillen är egentligen obefintlig så länge man håller sig till några enkla regler. Först och främst gäller det att fixa en fin glödbädd. Var inte för snål med bränsle och vänta till dess kolen eller briketterna får en grå färg och är lätt glödande. Stanna kvar vid grillen under tiden köttet ligger på gallret. Köttsafter i kombination med olja kan lätt ge öppen låga. Då gäller det att flytta köttet eller dämpa elden med grillock eller rent vatten från en blomspruta.

Till sist, grilla inte för länge. Kött är godast om det bjuds saftigt. Vill du ha genomstekt kött blir det bäst om man lägger en bit ugnsfolie i ena kanten av grillen och flyttar dit köttet efter ett par minuter på varje sida. Den intensiva värmen torkar annars ut köttet med dåligt resultat som följd.

Olja räcker
Så länge man har mört kött är behovet av marinad inte så stort som många tror. Oftast räcker det med lite olja och svartpeppar. För mycket marinad ökar risken för öppen låga i grillen, vilket snabbt förstör köttet. Vänta alltid med salt till efteråt. Salt drar ut köttsafterna och låter man köttet stå en stund med salt marinad blir det ofta torrt och trist.

Förbered allt som ska serveras till köttet i förväg och se till att det är klart att servera innan köttet läggs på värmen. Grillat kött kan aldrig vänta utan ska helst gå raka vägen från galler till tallrik. Att den ugnsrostade eller friterade potatisen inte är glödande het kan man leva med så länge köttet känns nygrillat och saftigt.

För 4 personer

4 skivor entrecote, ca 160 g var

1 tsk svartpeppar

1 msk rapsolja

Till såsen:

1 gul lök

1 röd paprika

1 gul paprika

1 vitlöksklyfta

1 msk fransk senap

1 krm svartpeppar

1 tsk rödvinsvinäger

1 tsk worcestershiresås

2 dl chilisås på tomatgrund

1 dl rapsolja

salt

Till potatisen:

10 potatisar, 1 liter rapsolja

Att äta till:

blandad sallad

1. Skala och hacka löken. Skär paprikorna i små tärningar. Vispa samman chilisås och rapsolja. Smaksätt med riven vitlök, senap, peppar, vinäger och worcestershiresås. Rör ner lök och paprika. Smaka av med salt.

2. Tvätta och skär potatisen i grova strimlor. Koka potatisstrimlorna i 3 minuter. Slå av vattnet och sprid ut strimlorna på hushållspapper så de blir helt torra. Värm olja till 160-170 grader och fritera potatisen i omgångar, ca 4-5 minuter. Salta.

3. Pensla köttet med olja och krydda med svartpeppar. Grilla köttet 2-3 minuter per sida, salta och servera med sås, friterad potatis samt blandad sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om