Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla ministrar i en låda

Nu kommer statsministerboxen med 22 böcker om lika många svenska ministrar, alla män. Genom våra mäktigaste politiker hoppas författarna ge ett panorama över det moderna Sveriges framväxt.

"Ambitionen är att visa varför Sverige blev som det blev", säger Per T Ohlsson.Foto: Kjell B Persson

"Ambitionen är att visa varför Sverige blev som det blev", säger Per T Ohlsson.Foto: Kjell B Persson

Foto: fotograf kjell b persson

Stockholm (TT Spektra)2010-05-14 03:00
Sandler, von Sydow, Trygger och De Geer. Flera är helt bortglömda, andra är ihågkomna för annat än sin politik. Den frisinnade folkpartisten Carl Gustaf Ekman är en sådan. Under hans ministär röstade riksdagen på 1920-talet igenom kommunalskattereformen, en genomgripande skolreform, arbetsdomstolen och lagen om kollektivavtal.Det hindrar inte att Ekman gått till historien för sin lögn om en namnteckning på en check till partiet från Ivar Kreuger.- Ekman var av allt att döma inte korrupt, men han ljög på ett sätt som statsministrar inte får göra, säger Per T Ohlsson, kolumnist på Sydsvenskan som skrivit om just denne statsminister.Tillsammans med Mats Bergstrand, tidigare chef på DN Debatt, är Per T Ohlsson huvudredaktör och initiativtagare till "De svenska statsmininstrarna under hundra år", en box med 22 pocketböcker om lika många statsmän. Unionsupplösningens Karl Staaff fram till och med Fredrik Reinfeldt porträtteras på 128 sidor vardera.Sist att säga hej då
Klas Eklund skriver om Olof Palme. Eklund, tidigare chefsekonom på SEB och dessförinnan mångårig medarbetare till Palme var också den siste på regeringskansliet som sade hej då till statsministern den kväll han blev skjuten på Sveavägen.Rolf Gustavsson på Svenska Dagbladet beskriver Ingvar Carlssons sällsynta vredesutbrott, tillika hur han banade väg för ett svenskt EU-medlemskap.Thorbjörn Fälldin framställs som en konsekvent civilisationskritiker i ett porträtt av Aftonbladets Olle Svenning.- Fälldin drivs av en civilisationskritisk idé som jag tycker Olle fångar på ett superbt sätt, hans motvilja mot storskaliga kärnkraftssamhällen och mot en långtgående urbanisering, säger Per T Ohlsson.Hammarskjölds tårar
Lotta Gröning, en av endast fyra kvinnliga boxskribenter, skriver om bondeförbundaren Axel Pehrsson-Bramstorps övergångsregering 1936 vars inkompetenta finansminister lär ha gjort Dag Hammarskjöld gråtfärdig.- Den satt bara några månader fram till valet och hann aldrig uträtta något, men berättelsen om den är som en novell av Fritiof Nilsson Piraten.Varför har då Sverige, trots vår omtalade jämställdhet, ännu aldrig haft en kvinnlig statsminister?- Du ser samma sak inom det privata näringslivet. Trots att vi är ett väldigt jämställt land har det inte slagit igenom högst upp, ännu. Jag tror det visar att det som vi kallar patriarkala strukturer är starkare och mer ingrodda än vad vi kanske trott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om