Pannkakor är en av få rätter som man kan äta vilken tid på dygnet som helst. Frukost, lunch eller middag - pannkakor är aldrig fel. Själv vill jag ha dem tunna, mjuka och ganska söta. Den senare delen förstärks med en skvätt sockerdricka eller fruktsoda i smeten.
Bästa sättet att grädda pannkakor är i två pannor. En lite mindre för första sidan och en större att välta över pannkakan i för stekning av andra sidan. Första pannan ska vara lite varmare än den andra. På så sätt steker man, efter lite träning, två pannkakor samtidigt och stektiden minskas rejält.
Aldrig fel med pannkakor
Nygräddade pannkakor med sommarens första sylt i kombination med färska bär är som att kliva tillbaka till barndomen. Mjukt, gott och oemotståndligt.
Njutning. Nygräddade pannkakor med sylt, bär, vispad grädde och en nypa socker. Underbart gott antingen det är frukost, lunch eller middag. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
För 4 personer/8 pannkakor
2 1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk, 3 %
3 ägg
1 krm salt
1 tsk strösocker
1 dl sockerdricka eller fruktsoda
1 msk smält smör
Att äta till:
god sylt
vispad grädde
färska bär
1. Tippa upp allt mjöl i en vispvänlig skål. Vispa ner drygt hälften av mjölken, gärna med elvisp, så det blir en tung, klumpfri smet. Därefter vispas resten av mjölken i.
2. Knäck i ett ägg i taget under fortsatt vispning. Avsluta med ett kryddmått salt. Smeten blir bäst om den får stå och dra i en halvtimme före stekning. Vispa ner sockerdrickan eller fruktsodan strax innan pannkakorna ska gräddas.
4. Till första laggen smälts smöret i pannan. Grädda pannkakorna och vik ihop dem i två slag när andra sidan gräddats. Serveras med vispad grädde, sylt och färska bär. Äts pannkakorna som dessert kan de sötas extra med strösocker vid serveringen.