Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

- Fy katten för att leva på 1700-talet

1700-talet är sedan länge författaren och litteraturdocenten Carina Burmans stora favorit och bokämne. Men hon hade för allt i världen inte velat leva då. Däremot kan hon bli överlycklig av att fingra på dåtidens böcker.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-10-22 03:00
I decennier har Carina Burman forskat och skrivit såväl romaner som facklitteratur om äldre tider, främst 1700-talet. Bakom denna glupande aptit på svunnen tid ligger nyfikenhet på en period som initialt var en riktig doldis. Liksom en övertygelse om att perioden var en brytningstid mellan den gamla och den nya tiden. Hennes entusiasm går inte att ta miste på:- Det var en tid fylld av upplysningsmänniskor som var lika nyfikna som utsläppta kalvar på grönbete. De var uppfyllda av viljan att upptäcka världen. De funderade över en rad ämnen - från religion till sexualitet. Det finns en fräschör över den här tiden, säger Carina Burman."Skitigt"
Därmed inte sagt att hon är en historiesvärmare. Icke, bedyrar hon å det bestämdaste.- Fy katten för att leva på 1700-talet! Det var skitigt och jävligt och alla försökte att slå ner på dem som stod under. Det var stora klass- och könsskillnader. Jag är glad att leva nu.Skådespelardrömmar
Läsintresset vaknade i Norrköping, där hon växte upp som enda barnet. En uppväxt med nära relationer till, och mycket kärlek av, föräldrarna.- Mamma hade beskrivit mig som glad. Det är jag fortfarande. Jag kunde lätt bli arg, men numera har jag bättre självbehärskning. Ilskan går fort över. Det som gör mig förbannad är dumheter och när folk är hänsynslösa.Trots brett läsintresse låg yrkesdrömmarna på annat håll. Hon ville göra något med hästar, eller bli skådespelerska. Det senare gav hon en chans, men hon kom inte in på scenskolan. Ett nederlag. Vad skulle denna gladlynta 18-åring göra?- Jag blev inte jätteledsen. Jag omgrupperade: studerade nordiska språk, latin, engelska, litteraturvetenskap och antiken. Jag var historieintresserad redan under tonåren.Livsbejakande
Med åren har intresset vuxit till kärlek och renderat i ett tjugotal fackböcker och romaner.- Att vara skönlitterär författare och docent är en underbar kombination. Som forskare har jag lärt mig att skriva begripligt och sätta mig in i ett ämne. Som romanförfattare har jag lärt mig att berätta en historia på ett trovärdigt sätt. Fast glädjen ligger på olika håll. Vid romanskrivning under själva skrivprocessen, vid forskning när jag hittar ett sammanhang.Glädjen kan svårligen hållas tillbaka när Carina Burman bläddrar i knappt lästa 300 år gamla böcker och förnimmer dess mustiga doft. Men lyckan kan ha helt andra orsaker än böcker.- Jag gillar ordentliga fester, stora tillställningar med glada människor. Jag är själv en glad och livsbejakande människa.
Namn: Carina Burman.Fyller: 50 år den 22 oktober 2010.Gör: Författare och litteraturdocent vid Uppsala universitet.Bor: Lägenhet i Uppsala, sommarställe i Östergötland.Familj: Make och tre barn på 16, 20 och 22 år.Aktuell: Med en kommande biografi om Gösta Ekman den äldre, en essäbok samt med forskningsprojektet Musernas tid. Utgivningen planeras till nästa höst.Karriär i korthet: Disputerade i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet 1988, romandebuterade med Min salig bror Jean Hendrich 1993. Hennes senaste roman Kärleksroman utkom förra året. Hon har förärats med ett flertal priser, bland annat Tegnérpriset.Så firar jag födelsedagen: "Middag med familjen. Senare en fest med många inbjudna."Om att fylla 50: "Jag upplever en viss förvåning, eftersom jag inte alls känner mig som 50. Inombords är jag alltid lika barnslig."Favoritböcker: Essäer och skönlitteratur - däribland deckare.Favoritfilmen just nu: "Intermezzo med Gösta Ekman den äldre. Filmen är en fantastisk studie av en totalt egoistisk konstnärspersonlighet."Lyssnar helst till: "Jag är en eklektiker och lyssnar till såväl till Mozart och Kraus som modern musik."Favoritplatser: Uppsala, Kålstad, Rom och Cambridge.Bästa hemmasysslan: "Matlagning, absolut inte städning."Fritidsintressen: "Fotografera något som ser kul ut när jag är ute och går. Hittar jag en intressant svamp kan jag fotografera den från sju olika vinklar. Dessutom gillar jag att ta kort på ruiner."Styrka: Envis. Svaghet: Envis.Okänd talang: "Jag kan lyfta upp saker med tårna. Bra att kunna när man inte har strumporna på."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om