Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är nu överens om hur de extra pengar som anslagits till förlossningsvården ska användas.
Målet är att skapa större trygghet före, efter och under graviditeten.
Överenskommelsen omfattar 1,8 miljarder kronor som ska användas under 2018. Ett av målen är att skapa en tydligare vårdkedja.
Pengarna kan bland annat gå till mer personal i förlossningsvården, en förbättrad arbetsmiljö och förstärkt eftervård för kvinnor som fött barn.
SKL har gjort en kartläggning av de brister som finns i förlossningsvården i dag. Information om vart man ska vända sig vid eventuella problem är något som föräldrarna saknar.
Rapporten visar också att vården behöver bli mer anpassad efter kvinnornas individuella behov eftersom en modell inte passar alla.
81,4 miljoner kronor går till Östergötland.
– Det är pengar som vi välkomnar och som vi kan använda för att fortsätta utveckla och förbättra vår förlossningsvård, så att blivande föräldrar ska känna sig trygga med att man får ett gott omhändertagande i Östergötland, säger Kaisa Karro (S), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Framför allt handlar det om förbättrad arbetsmiljö för barnmorskorna, förändrade arbetssätt, men också att det behövs fler barnmorskor i länet, säger hon.
Fler barnmorskor ska man få genom att fortsätta med den satsning man har i Östergötland, där sjuksköterskor kan vidareutbilda sig till barnmorska, med full lön.
Det handlar också om att faktiskt få ägna sig åt de saker som man är utbildad till, säger Kaisa Karro.
– Många av de som jobbar på förlossningen upplever att mycket av deras tid går åt till annat än att ta hand om patienten.
Region Östergötland har infört servicevärdar, något som nu breddas till hela länet. En servicevärd jobbar nära vården, men inte med omvårdnad. Det kan handla om städning av sängar, transporter och att fylla på förråd.
Kaisa Karro talar även om att det ska vara tydligt för familjen vad som sker, före, under och efter en graviditet. Eftervården ska också stärkas.
En del det senaste årets debatt har handlat om förlossningsskador. Det är viktigt att det finns kompetens för att hantera sådana, säger Karro.
– Det är kul att vi har en regering som satsar mycket på vården nu. Det kommer mycket statliga medel till våra landsting. Det känns ju bra, säger Kaisa Karro.
All verksamhet i hälso- och sjukvården i Östergötland omsätter tolv miljarder kronor.