Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ett förväntat resultat"

Fler unga människor i Östergötland väljer att pröva på det här med entreprenörskap. Men i Norrköping har antalet sjunkit. "Ett förväntat resultat", säger Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland.

Fler i Östergötland. Färre i Norrköping. Så ser trenden ut när det gäller unga företagare. Bilden är från höstens upptaktsmöte.

Fler i Östergötland. Färre i Norrköping. Så ser trenden ut när det gäller unga företagare. Bilden är från höstens upptaktsmöte.

Foto: Henrik Johansson

STARTA EGET2017-12-16 15:00

1 325 gymnasielever i Östergötland driver egna företag i år enligt siffror som Ung Företagsamhet tagit fram.

En knapp ökning jämfört med i fjol då det var 1295.

Störst har ökningen varit i Linköping och Mjölby.

I Norrköping däremot har det gått från 423 elever i fjol till 294 i år.

– Det var väntat, det hade vi räknat med. Vi har en skola som lägger om strukturen och det innebär att eleverna kommer att driva företag i årskurs 3 istället, säger Jonna.

Hon tror att en stor del av tappet de sett i Norrköping beror på just det.

– Det är en skola som har strukturen att alla elever driver UF-företag som en obligatorisk del i sin gymnasieutbildning.

Även i Finspång har antalet elever som driver eget minskat. Från 77 i fjol till 44 i år.

I Söderköping däremot går det att se en rejäl ökning. Från fyra till 19.

Enligt siffrorna är det fortsatt populärt att driva UF-företag på högskoleförberedande program medan det är mer ovanligt bland elever på yrkesprogram.

– UF-företagande är en växande trend bland unga. Samtidigt är vi medvetna om att det fortfarande är många gymnasieelever i Östergötland som inte får denna möjlighet. Många elever på yrkesprogrammen ska direkt ut i ett liv som företagare eller som anställda i småföretag, det borde vara självklart att få öva på sitt entreprenörskap, säger Jonna Castell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om