På torsdagen har det blivit dags att presentera resultaten av medborgardialogen om nya resecentrum. På plats i Visualiseringscentrum finns Lars Stjernkvist (S), kommunalråd, Kikki Liljeblad (S), stadsplaneringsnämndens ordförande, Julia Stenström, projektledare samt Kristin Blomgren, kommunikationsstrateg. Dessutom finns här en hel skolklass: det är team 6 från Erlaskolan som fått ge sina synpunkter på projektet.
Nya resecentrum kommer att uppföras i Butängen i samband med att Ostlänken byggs (planerad invigning 2028). Det har nu under en månads tid funnits möjlighet för kommunens invånare att tycka till via en enkät och så många som 1 753 personer har tagit chansen.
– Jag kan säga att jag blivit lite förvånad över svaren; resultatet visar hur viktigt det är att vi lägger örat mot marken och tar in vad medborgarna tycker i sådana här frågor, säger Lars Stjernkvist som en introduktion till presentationen.
Kommunikationsstrategen Kristin Blomgren lyfter fram utvalda delar av enkäten.
– Vi ser att av de tre alternativen som fanns med i enkäten – ett grönt, ett modernt och ett traditionellt – röstade 804 personer på det gröna, det vill säga 46,8 procent, berättar Kristin Blomgren som tillägger att förslagen ska ses som diskussionsunderlag.
– Det kommer säkert att bli en mix av förslagen i slutändan men vi ser att de gröna värdena är viktiga och det kan vi inte bortse ifrån.
Även de två politiska representanterna har röstat i enkäten och här kan man skämtsamt notera att en spricka mitt i socialdemokratins toppskikt kan skönjas, till yttermera visso även en klyfta mot folket. Lars Stjernkvist bekänner nämligen att han lagt sin röst på det traditionella förslaget medan Kikki Liljedal skrattande tillstår att hon röstat på det moderna. Således ingen röst på det gröna från dem – med detta enkätresultat ökar dock alltså chansen att gröna synpunkter bakas in i projektet.
Sedan är det dags för Team 6 från Erlaskolan att stiga fram för att berätta om sina tankar. Även här finns miljötänk med i många av förslagen men också trygghet och naturligtvis ett barnperspektiv. En elev nämner den intressanta idén att man ska ha ett bibliotek på resecentrum där man kan låna en bok, läsa på tåget och sedan lämna tillbaks på en annan station. Här finns också bland mycket annat tankar om att tågen ska gå över resecentrums tak för att minimera olycksrisken.
På kommunen jobbar man med den grundläggande planeringen över området.
– Just nu håller vi på med detaljplaneprogrammet över Butängen, där resecentrum ingår, och räknar med att ha samråd i slutet av året där folk kan tycka till, berättar Julia Stenström.
– Det här ska ju tajmas med Ostlänken där tågen är tänkta att börja gå 2028 så det krävs mycket samordning med Trafikverket. Planen är att Resecentrum ska börja byggas 2024-2025.