Ängens dag firades i helgen, på över 50 platser runt om i landet. Bland annat på Holmsjöhultängen i Finspång och på Nybyggeängen nära friluftsanläggningen i Sörsjön.
– Vi slog färdigt ytterligare en del av Nybyggeängen, berättar Cecilia Ambjörn, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrköping.
– Men vi har så stora ytor, att vi kommer att åka dit och slå mer av ängen ytterligare ett par gånger nu i höst.
Varför slår man ängarna?
– Syftet är att bevara de få ängar vi har kvar i Sverige idag, med dess mångfald av växter som frodas på ängar.
– Och när det gäller Nybyggeängen, har de rödlistade blommorna och växterna, de som är utrotningshotade, ökat mycket under de 30 åren som vi jobbat på den här ängen.
– Så vi har verkligen fått ett kvitto på att det vi gör, bidrar till ökad mångfald på ängen.
Hur många deltagare var ni i helgen?
– Det kom nästan 20 personer, så det var vi väldigt nöjda med och många kunde var med och slå en stor del av ängen med våra liar.
– Sedan hjälptes vi åt att räfsa ihop gräset och röjde ljung och sly. Så vi hade en jättefin dag på ängen.
– Vi hann också med att fika och föreningen bjöd även på sopplunch, berättar Cecilia Ambjörn. Och dessutom bjöds vi på dragspelsmusik under arbetet, så det blev med andra ord en toppendag på alla sätt.
Enligt den senaste rödlistan hotas 830 växt- och djurarter på grund av upphört slåtter och bete. Men alla kan hjälpa till att vända den trenden genom att slå och hålla ängsmarker öppna, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.