Det handlar om den största investeringen någonsin i soptunnor i kommunen – 60 miljoner kronor – som syftar till att öka materialåtervinningen och förenkla för kunderna, det vill säga alla som bor i villor och fritidshus. Folkbladet hängde med när Dennis Karlsson och Monir Youssef från Arons Åkeri bytte tunnor i Skärblacka i veckan.
– Vissa säger att de är för små och för klumpiga, andra smidiga. En del undrar vad det är för ett påhitt, exemplifierar Dennis de röster de möts av.
Robin och Emma Frisberg bor i ett av de 18 000 nya hushållen som nu får nya soptunnor. De inspekterar tunnorna, som har fyra fack vardera plus två mobila fack för batterier och ljuskällor.
– Det är lite för lite för brännbart. När man har blöjbarn blir det snabbt fullt, blir Emmas första reaktion.
– Går det att få större? undrar Robin.
Paret tror dock att de kommer att bli bättre på källsortering, precis som grannen Per-Christer Johansson som kommer förbi.
– Det åker ju med en och annan småsak ibland, säger han.
Han har valt att inte ta fyrfacktunnorna, utan mindre tunnor med enbart brännbart och matavfall.
– Jag bor ensam, så jag tänkte att det är bäst för mig. Dessutom åker jag till returpunkten med det jag har sorterat, säger han.
När han får se Emma och Robins tunnor, funderar han på om det ändå vore något för honom.
– De är ju lite dyrare, men det kanske det är värt för att slippa turen till returpunkten? funderar han.
Och faktiskt går det alldeles utmärkt att kostnadsfritt byta kärl om man ändrar sig.
– Då får man dem i slutet av hösten, vi måste bli klara med de andra först, säger Hanna Andersson som är projektledare för Fastighetsnära insamling (FNI).
Hon är väldigt nöjd över att 80 procent av kunderna valt fyrfackskärlen. Precis så många som tackade ja till den lösningen när kommunen började testa de nya tunnorna för två år sedan, i bland annat Lindö och Östra Husby.
– De verkar nöjda och vi märker att vi får in mer förpackningar och mer matavfall. Det är det resultatet vi gått på när vi valde att fortsätta med hela kommunen, säger hon.
Vecka 45 ska kommunens 32 000 villa- och fritidshushåll ha fått de nya tunnorna. För de som bor i exempelvis bostads- eller hyresrätt, är det upp till de enskilda föreningarna eller hyresvärdarna att beställa sortering.
– Där fortsätter vi hämta matavfall och brännbart, säger Hanna Andersson.