Boken om Sonstorps bruk klar
Spänningen och förväntningarna bland personerna runt bordet i Missionshuset i Sonstorps bruk är stora. I sex år har de arbetat med den bok som de strax ska få de första exemplaren av. När de slutligen får "Sonstorp i våra hjärtan" tystnar de för att sedan bryta ut i kommentarer som fantastiskt! och underbart!
Det är det här studiecirkelgänget som har sett till att boken om Sonstorps bruk nu finns. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Litet häfte
Det säger i alla fall cirkeldeltagarna, själv håller han inte riktigt med. Han berättar dock att bakgrunden till studiecirkeln handlar om att Sonstorps bruks historia fram till 1910, då bruket lades ner, finns dokumenterad i boken "Det gamla järnbruket vid Emån". Tanken var alltså att studiecirkeln skulle fortsätta med åren därefter. Vid starten fanns dock inte alls tanken att det skulle bli en bok.
- Från början pratades det väl om ett litet häfte, berättar Eva Haraldsson som inte varit med i cirkeln från starten.
Desto mer har hon varit med på slutet, det är nämligen hon som skrivit in all text på datorn, scannat bilder och så vidare.
- 250 timmar vid datorn har det nog gått åt så det känns lite tomt nu, säger Eva Haraldsson.
När Gösta Johansson kommer med den första kartongen böcker från tryckeriet, tycker cirkeldeltagarna att det är Eva som ska öppna den eftersom hon lagt ner så mycket tid med boken. Förväntningarna är stora hos cirkeldeltagarna när de få varsitt exemplar. Det tystnar i rummet när de bläddrar och sen uttrycker de sin glädje.
- Så härligt att äntligen få hålla den i händerna, säger Marianne Neumayer.
Texter och fotografier
Under årens lopp har cirkeldeltagarna träffats en gång varannan vecka. Mycket av deras arbete har gått ut på att prata med äldre människor som har minnen från förr, likaså finns det i gruppen de som har haft egna minnen och kunskaper att bidra med. Hembygdsföreningens klipparkiv har också varit en god hjälp i cirkeldeltagarnas arbete.
Boken har fått namnet "Sonstorp i våra hjärtan- Bruket som blev en idyll". Huvudsakligen beskriver boken bruksorten Sonstorp under de senaste 150 åren. Både cirkeldeltagare och några personer utanför den har bidragit med texter i boken. Det är människorna som står i centrum i boken, men i och med att människor ska beskrivas följer till exempel torp också med eftersom man vill beskriva hur människor bodde förr i tiden. Boken talar om hur livet var för dåtidens människor och därmed beskrivs också dåtidens arbete och fritid. Texten varvas med många gamla fotografier.
500 exemplar
Järnhantering liksom skogs- och jordbruk har varit de viktiga näringsgrenarna i bygden historiskt sett och det tar naturligtvis boken upp. Var och en av de tre näringsgrenarna har fått ett eget kapitel i boken. Föreningar har fått ett kapitel, handel och hantverk ett, vardagen ett och bebyggelsen ett.
I kapitlet om järnet finns det exempelvis utförliga beskrivningar av smedernas löneförhållanden, deras levnadsförhållanden, deras yrkesstolthet och till och med deras humor för att nämna något om innehållet.
Kapitlet om föreningar visar tydligt att Sonstorp haft ett rikt föreningsliv långt tillbaka i tiden. Här berättas bland annat om Mässingsmusikkåren, sångföreningen Lyran, Sonstorps IK och Sonstorps kvinnoklubb. En del riktigt gamla protokoll finns med i avsnittet, till exempel ett från Sonstorps sångförenings årssammankomst i Sonstorps skolhus den 2 december 1866.
Boken avslutas med texten till Sonstorpssången (skriven av Abraham Hellman). Boken har tryckts i 500 exemplar och mer kommer det inte att bli så nu är det först till kvarn som gäller...