Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våffelfest och historisk resa

För historieberättelsen svarade greven Gabriel Mörner från Sonstorps Bruk.

För våffelgräddningen hos SPF Gruvan, svarade från vänstger Hans Adolfsson, Lars Persson, Ove Karlsson och Runar Baggman.

För våffelgräddningen hos SPF Gruvan, svarade från vänstger Hans Adolfsson, Lars Persson, Ove Karlsson och Runar Baggman.

Foto: Sören Boström

Sonstorp2022-03-25 09:00

Idag firas Våffeldagen över hela landet!

Men SPF Seniorerna Gruvan passade på att fira den här dagen lite i förväg i veckan i Hällestads församlingshem.

– Att äta våfflor är en gammal tradition hos oss och nu passade det perfekt in vid månadsmötet samma vecka som våffeldagen inföll, sa Ulla Karlsson från styrelsen.

För våffelgräddningen svarade fyra karlar, nämligen Lars Persson, Hans Adolfsson, Runar Baggman och Ove Karlsson.

– Jag har varit med och gräddat våfflor till det här månadsmötet under många år och det känns fortfarande lika roligt, eftersom det uppskattas av deltagarna vid mötet, menade Ove Karlsson.

Och det märktes på kön till våffelserveringen, som hela tiden var lång och många passade på att äta både två och tre våfflor.

Under tiden som deltagarna mumsade på våfflorna, bjöd greven och lantbruksföretagaren på Sonstorps Bruk, Gabriel Mörner, på en historisk resa om Sonstorps Bruk.

En historisk resa som sträckte sig från dåtid till nutid.

Han berättade om olika ägare av Sonstorps genom åren, bland annat ätten Rosenstråle som började driva Sonstorp under 1300-talet.

– 1546 bildades Sonstorps Bruk genom ett privilegiebrev från Gustav Vasa, berättade Gabriel Mörner. Bruket drevs då av Kronan, men återställdes 1697 till säteriets ägare.

– Sedan kommer Magnus Palmstierna in som ägare av Sonstorps bruk på 1600-talet. På 1700-talet förvärvar Olof Burén, sedermera Burenstam, Sonstorps Bruk och 1782 gifter sig en av hans döttrar med ryttmästaren, greve Gustav Stellan Mörner, min farfars farfars far.

– Sedan dess har Sonstorp varit i familjen Mörners ägo och idag är det jag och min fru Josefin som driver Sonstorps Bruk.

Angående SPF Seniorerna Gruvan saknar man just nu en ordförande, då Lars-Göte Wiklund avsade sig uppdraget vid årsmötet nyligen.

– Jag kände att det var dags att lämna ifrån mig ordförandeskapet, säger han. Men jag gick med på att bli sekreterare tills vidare.

Därmed blev styrelsens tunga poster så här:

Ordförande vakant, vice ordförande Ulla Karlsson, sekreterare Lars-Göte Wiklund och kassör Göran Arvidsson.

Göran Arvidsson är också med i programkommittén och sa så här:

– Nu försöker vi komma igång med ett normalt program igen, efter uppehållet under pandemin. Bland annat har vi bokat in modevisning på ett månadsmöte och en resa till Huskvarna och Åsens by samt en utflykt till Mons Båthus i S:t Anna skärgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!