Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spännande bruksvandring i Sonstorp

Gabriel Mörner tog med Naturskyddsföreningen på en rundtur.

Naturskyddsföreningens medlemmar på en vandring på Sonstorps Bruk. Här vid franska parken med dess rosor på herrgårdens baksida.

Naturskyddsföreningens medlemmar på en vandring på Sonstorps Bruk. Här vid franska parken med dess rosor på herrgårdens baksida.

Foto: Sören Boström

Sonstorp2021-09-24 12:27

– Släkten Mörner övertog Sonstorps Bruk på 1820-talet genom arv och sedan dess har vi ägt och drivit bruket.

Det berättade Gabriel Mörner för en grupp från Naturskyddsföreningen i Finspång, som fick en guidad rundtur på bruket.

– Jag är sjätte generationen Mörner i Sonstorp och den som idag har ansvaret för verksamheten på Sonstorps Bruk, tillsammans med min fru Josefin.

Han berättade att Sonstorps Bruk fick en kunglig start en gång i tiden:

– Det var kung Gustav Vasa som år 1546 gav dåvarande ägaren Markus Klingensten i uppdrag att bygga en stånghammare i Emmaån. Hammaren var färdig 1548 och då blev det möjligt att framställa stångjärn här i Sonstorp. 

Men idag finns det ingen järnhantering kvar i Sonstorp?

– Nej, den verksamheten lades ner hösten 1910, efter en lång period av järnhantering här.

– För sannolikt har det bedrivits järnhantering vid Sonstorp ända sedan 1300-talet, berättade Gabriel Mörner. Det gör Sonstorp till det äldsta av de många järnbruken i Östergötland och ett av de äldsta i hela landet.

Efter den historiska återblicken fick deltagarna titta in i ett före detta häststall:

– Innan traktorernas tid, användes hästar till de flesta arbetsuppgifterna på ett sådant här bruk, fastslog Gabriel Mörner. Då fanns det många hästar här, men idag har vi ingen.

Nu är häststallet fyllt med gamla vagnar.

– Det här känns som ett museum, men faktum är att alla vagnar och seldon med mera som finns härinne, har använts en gång i tiden här i Sonstorp.

Vandringen omfattade även en titt på den franska parken.

– Från början var det här en engelsk vildvuxen park, men min gammelfarmor gjorde i början av 1900-talet om den till en fransk park och så är det än idag.

Rundvandringen fortsatte sedan till själva Sonstorps Bruk med den gamla kvarnen, krutboden, spikboden, smedjan och en förvaltarbostad.

– Husen finns kvar, men vi bedriver ingen större verksamhet längre i dem, fastslog Gabriel Mörner. Idag är vi ett skogs- och jordbruksföretag med jaktvård och vi har fem anställda.

– Dessutom har vi ett 30-tal bostäder på gamla bruksområdet och ett 15-tal fritidstorp som vi hyr ut, summerade Gabriel Mörner, som är född greve.

– Men det är ingen titel jag använder till vardags, utan då kallar jag mig för landsbygdsföretagare.

Sven-Erik Pettersson från Naturskyddsföreningen summerade så här:

– Fantastiskt roligt att nästan 40 deltagare kom och verkade uppskatta att vi också ägnar oss åt kulturmiljöer under våra vandringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!