Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sonstorpsbönder mot kunglig glans

Mjölkbönderna Tore Yderfors och Rune Borén i Sonstorp möter kunglig glans i mitten av februari.  Då mottar de nämligen Svensk Mjölks Guldmedalj av kung Carl XVI Gustaf.

Mjölkbönderna Tore Yderfors och Tore Borén, båda verksamma i Sonstorp, har levererat förstklassig mjölk i 23 år. Därför ska de nu få motta Svensk Mjölks Guldmedalj av kung Carl XVI Gustaf. Nyfikna kalven Balla, en vecka gammal, kikar fram från sitt bås. Foto: Carolina Nilsson

Mjölkbönderna Tore Yderfors och Tore Borén, båda verksamma i Sonstorp, har levererat förstklassig mjölk i 23 år. Därför ska de nu få motta Svensk Mjölks Guldmedalj av kung Carl XVI Gustaf. Nyfikna kalven Balla, en vecka gammal, kikar fram från sitt bås. Foto: Carolina Nilsson

Foto: Carolina Nilsson

SONSTORP2009-02-07 03:00
Medaljen får de för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet 23 år i rad. Den 16 februari sätter de sig på tåget som ska ta dem till huvudstaden. Där väntar rundtur i buss, supé, dans på Solliden och så medaljutdelningen.Rune Borén ser fram emot ceremonin:- Det blir hålligång!Som anställd på Sonstorps Bruk har han hand om närmare 50 kor. Och utmärkelsen kom i sista stund. I slutet av februari gör sig nämligen Sonstorps Bruk av med mjölkossorna. Och Rune, han går i pension.- Det blir det sista jag gör, jag får medaljen och sedan lägger jag av, säger han.Fodret styr
Sedan 1981 arrenderar Tore Yderfors sin gård Vagelö. Cirka 300 ton mjölk lämnar gården varje år och var och en av de 26 kossorna betyder något särskilt för honom. - De är favoriter nästan allihop. Jag har en ko nu som är tolv år. När jag skulle släppa ut dem på bete i våras märkte hon det direkt. När jag kom ut till dem på morgonen började hon råma något alldeles förskräckligt. Hon visste att hon skulle få gå ut. Jag bara skrattade, det var så kul, säger han.För att få hög kvalitet på mjölken gäller det att inte ta några genvägar, menar Tore:- Man måste vara noggrann. Fodret är viktigt, likaså hur man hanterar mjölkningen.Rune instämmer:- Fodret styr mycket. Man måste vara noggrann så att det inte kommer med något som inte är bra. Sedan är det viktigt att hålla rent kring djuren, strö ordentligt och se till att de trivs. Då blir det också bra mjölk.Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som Svensk Mjölk delar ut för arbete med mjölkens kvalitet. Och kraven är hårda. Mjölken ska ha levererats förstklassigt från friska kor i minst 23 år och samtliga leverans- och kvalitetsregler ska uppfyllas vid varje kontroll. - Det bästa med det här är att vi har haft bra kvalitet och att våra konsumenter får bra mjölk från Arla! säger Tore Yderfors.
n Sedanstarten 1958 har medaljen överlämnats av en representant för kungahuset.n I år är det Kung Carl XVI Gustaf som deltar vid ceremonin. 62 mjölkbönder från hela landet får guldmedalj i år, varav 7 är från Östergötlands län. n Kraven för att få medaljen är att ha levererat förstklassig mjölk från friska kor i minst 23 år. Samtliga leverans- och kvalitetsregler ska uppfyllas vid varje kontroll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om