Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Segelflyg - mer än luft

Regnväder ställde till det för segelflygarnas öppet hus i helgen. Just när de var på väg att packa ihop och åka hem kom solen till Finspångs Sportflygfält.

Foto: Sandberg Niclas

SONSTORP2010-05-31 03:00
En gäng med flygkunniga och två besökare kunde noteras på lördagen när Linköpings Segelflygklubb visade sin sport för allmänheten. Efter en skumpig bilfärd över flygfältets ojämna gräs parkerar vi bredvid en hangar vid fältets norra ände.- En dag som den här vill man helst hålla sig vid klubbstugan för eventuella besökare skull. Tyvärr väljer vi inte vilket håll vinden blåser åt, säger Jonas Löfgren, pilot i klubben.Förklaringen är att man alltid startar och går ner för landning i motvind för att få bäst stabilitet, lyft och bromskraft i planet. På ett segelflygplan finns ingen motor utan planet bogseras upp i luften av ett annat plan.- När man ligger på ungefär 800 meter krokar man loss linan till bogserplanet och börjar glida, säger han.Varm luft lyfter
Regnet till trots visar det sig bli en bra eftermiddag för flygning. För att hålla sig uppe i luften är man helt beroende av varm luft, eller termik, som de säger på fackspråk.- Det finns olika mycket termik på olika ställen. Terräng som reflekterar värme ger bättre termik än till exempel sjöar som tar åt sig värmeenergin, förklarar Jonas Löfgren som flugit i över 30 år nu.Det går fort
Fast det kan se ut som om planet sakta glider fram går det rätt fort. Mellan 100 och 140 kilometer i timmen.- Bara för att lyfta från marken behöver man komma upp i 80 kilometer i timmen, säger Jonas Löfgren.- Ska man sen göra en loop kommer man upp i betydligt högre hastigheter, lägger Mikael Johansson från Linköping till.Han berättar för mig att han valde segelflyg för flygandets skull.- Vi flyger för sporten, inte transporten, säger han.För en utomstående som mig verkar det nästan osannolikt att man kan göra en loop med ett plan utan motor och ett vingspann på 15 meter. Inte är jag så sugen på att testa det heller men efter en kort provtur i luften kan jag bara konstatera att nöjesfälten inte ligger i våra storstäder. Det ligger i luften ovanför Finspångs Sportflygfält.
Fakta/ Finspångs SportflygfältFinspångs Sportflygfält används sedan 2005 av Linköpings Segelflygklubb.Man kan börja utbilda sig för att segelflyga från det år man fyller 15.Utbildningen tar oftast två år eftersom man inte flyger under årets kalla perioder.Man tävlar i segelflyg och då är det distans och hastighet som gäller. I Finspångstrakten flyger man normalt 30-40 mil men det finns områden där man kan flyga runt 100 mil. Längs bergskedjor i Sydamerika finns noterat flygningar på upp till 300 mil.Det är inte helt tyst i ett segelflygplan utan vindens vinande hörs tydligt genom ventilationsluckorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om