Ratar oljan - satsar på flis istället

På Sonstorps bruk håller man just nu på att installera en flisanläggning. För att spara pengar och för att värna om miljön. - Oljan är katastrofal att ha miljömässigt, säger Carl-Gustaf Mörner, som äger bruket.

Sonstorps bruk installerar just nu en flisanläggning. - Det ligger helt i tiden att övergå från fossila bränslen, säger Mikael Lööf, inspektor på Sonstorps bruk. De nya rören sträcker sig ungefär 1,5 km. 
Foto: Carolina Häggkvist

Sonstorps bruk installerar just nu en flisanläggning. - Det ligger helt i tiden att övergå från fossila bränslen, säger Mikael Lööf, inspektor på Sonstorps bruk. De nya rören sträcker sig ungefär 1,5 km. Foto: Carolina Häggkvist

Foto:

SONSTORP2005-07-29 06:00
Under två månader har Sonstorps bruk varit en byggarbetsplats. Bort ska oljepannorna, in ska en flisanläggning. Mellan herrgården i söder och det bortersta bostadshuset i norr har ett 1,5 kilometer långt dike grävts upp.
I diket ligger de rör som ska ge husen dess värme. Skogsavfall från den egna skogen kommer att flisas och eldas i anläggningen.
- Det lönar sig med råge, säger Carl-Gustaf Mörner.
Eller med en miljon kronor om året. För det är vad bruket kommer att tjäna på värmeskiftet.

Tiodubblade oljepriser
Bakgrunden till övergången är dels oljans prisökning, dels elens.
- Oljan har tiodubblats i pris. Vi ville se över våra uppvärmningskostnader och det låg väldigt dåligt till. Det drabbade hyresgästerna, säger Carl-Gustaf Mörner.
Planerna på en flisanläggning har funnits i ungefär ett år, men innan bruket bestämde sig för flis övervägde man även andra alternativ. Som till exempel pellets. Men det skulle man få köpa in, vilket kändes onödigt med tanke på att flis kunde tas från den egna skogen. Bergvärme var inte heller bra eftersom fastigheterna ligger på en grusås. Förutom herrgården, ladugården, verkstaden och spannmålstorken ska även ett 30-tal lägenheter värmas upp med hjälp av den nya flisanläggningen. Mikael Lööf är inspektor på Sonstorps bruk och ansvarig på platsen.
- Det ligger helt i tiden att övergår från fossila bränslen, säger han.
Mikael Lööf tror inte att fler hushåll kommer att ansluta sig till anläggningen. Därför kallas anläggningen för närvärme, men är egentligen samma sak som fjärrvärme.
- Ju längre kulvert desto dyrare blir det, säger han.
Kostnaden för hela projektet är sex miljoner kronor och arbetet utförs av entreprenören Sapa Industriservice. Hela arbetet beräknas vara klart i oktober då flisanläggningen ska tas i drift. Men en liten oljepanna kommer ändå att finnas kvar i reserv i fall flisanläggningen skulle gå sönder.
- Skulle det hända någonting med flisen så får det inte bli kallt, säger Mikael Lööf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om