Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tillverkar tvål i tvättstugan: "Som ett vin eller ost"

Det är ett renligt beroende Stefanie Speiser har fastnat i. När hennes passion för tvåltillverkning tog överhanden, startade hon företaget Mossentvål. "Coronapandemin gjorde att tvål blev ett samtalsämne", säger 42-åringen.

Stefanie Speiser tillverkar tvål i tvättstugan i det egna huset i Fränntorp. Skyddsoverall och skyddsglasögon är ett måste när lut tillsätts i receptet.

Stefanie Speiser tillverkar tvål i tvättstugan i det egna huset i Fränntorp. Skyddsoverall och skyddsglasögon är ett måste när lut tillsätts i receptet.

Foto: Mikael Grip

Sonstorp2022-12-26 20:30

Att Stefanie Speiser brinner för tvåltillverkning förvånar henne själv.

– Haha, ja, verkligen. Det var en ren slump att mitt intresse för tvål startade. Jag fick mycket bivax över för några år sedan när jag stöpte ljus. En kvinna frågade mig om jag inte hade tänkt göra tvål av bivax. Jag svarade med ett förvånat nej. Tvål är ju någonting man köper tyckte jag då, säger Stefanie och slår ut med händerna.

undefined
"Tvåltillverkning är så häftigt. Det går nästan att använda sig av vad som helst, öl, mjölk, te, vatten. När tillverkningen är klar, måste tvålen mogna i minst fyra veckor. Det är precis som ett vin eller en ost", berättar Stefanie.

Kvinnans frågeställning sådde dock ett frö och snart var tvåltillverkningen igång i familjen Speisers stora hus i Fränntorp, i närheten av Sonstorp.

– Tvåltillverkning är så häftigt. Det går nästan att använda sig av vad som helst, öl, mjölk, te, vatten. När tillverkningen är klar, måste tvålen mogna i minst fyra veckor. Det är precis som ett vin eller en ost, berättar Stefanie.

undefined
"Stavmixern är det bästa och viktigaste verktyget under tillverkningen", säger Stefanie Speiser.

Några grundingredienser måste alltid vara med för ett lyckat resultat.

– Lut kanske får folk att haja till, men luten förverkas genom förtvålningsprocessen och det finns inget lut kvar i slutprodukten. Luten "gifter" sig med oljorna och fettet, förklarar Stefanie.

I och med det ökade intresset för tvåltillverkning hade snart familjen tvål så det räckte och blev över.

– Vi hade tvålar i varenda hörn av huset. Jag försökte lära mig hur jag skulle göra för att få sälja tvål och höll nästan på att ge upp direkt. Det är väldigt mycket regler att sätta sig in i, och formulär att fylla i, men jag gav mig tusan på att det skulle gå. 

undefined
"Det är väldigt mycket regler att sätta sig in och formulär att fylla i. Men jag gav mig tusan på att det skulle gå", säger Stefanie om regelverket kring tvåltillverkning.

När Stefanie får fram ett recept som hon gillar, måste hon kontakta ett företag som gör en kemisk bedömning. När allting är okej därifrån ska receptet registreras hos en myndighet, innan läkemedelsverket ger sitt godkännande.

För en småföretagare kan diverse avgifter bli en utmaning. 

– Det gäller att jag verkligen tror på ett recept innan jag sätter igång processen. Varje recept kostar 600 kronor per år plus att läkemedelsverket ska ha 4 000 kronor årligen. Just nu har jag tio olika recept igång. Ur ett kundperspektiv är det förstås bra med ett regelverk som garanterar kvalitet, säger Stefanie.

undefined
Varje form producerar tio tvålar.

Var tillverkas då tvålen som Stefanie producerar?

– Det är ganska tuffa hygien- och säkerhetsregler, så i köket går inte. Jag har min verkstad i tvättstugan. De dagarna jag tillverkar tvål, kan och får jag inte göra något annat i tvättstugan. 

Hur når du ut med dina produkter?

– Jag har en hemsida med försäljning, men det överlägset bästa forumet att synas på är Instagram. Där får jag kontakt med olika butiker runt om i landet, som vill sälja min tvål. 

undefined
Stefanie skär ut tvålar med ett speciellt verktyg.

Coronapandemin gjorde att tvål blev inne.

– Ingen pratade om tvål innan coronan slog till, det var bra tajmat att starta mitt företag då. Jag tänker hela tiden på hållbarhet, mina tvålar räcker jättelänge och jag använder inga plastförpackningar. 

Stefanie kan ännu inte försörja sig på tvåltillverkningen.

– Nej, det vore förstås drömmen. 

Förutom vanlig tvål tillverkar Stefanie även schampotvål.

– Egentligen får man inte säga schampotvål, schampokaka är rätt namn. Det är en helt annan tillverkningsprocess baserat på kokosolja. 

undefined
"Tvålen måste lagra och mogna till i fyra veckor innan den är klar att anändas", säger Stefanie Speiser.

Vad är det svåraste med att tillverka tvål?

– Att ha tålamod, vilket jag inte har. Varje del i processen måste få ta sin tid, säger Stefanie Speiser iklädd skyddsoverall och skyddsglasögon, när hon kör igång stavmixern för att blanda ingredienserna till ytterligare en tvålsats. 

Mossentvål

Namn: Stefanie Speiser.

Yrke: Modersmålslärare och egenföretagare i tvålbranschen.

Familj: Maken Julian, barnen Leo, Oskar och Maja samt hunden Fritzi.

Bor: Hus i Mossen, Fränntorp.

Bakgrund: Stefanie och Julian flyttade från Berlin till Finspång 2016 när Julian erbjöds arbete på Siemens Energy. 

Aktuell: Tillverkar handgjorda ekologiska tvålar under varumärket Mossentvål. 

Karta: Fränntorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!