Sonstorps bageri och konditori startades 1960.
– Det var min pappa, Gunnar Broms, som drog igång verksamheten. Jag har jobbat här i 40 år och har drivit bageriet i 16 år, berättar Håkan Broms.
”Sonstorpsbagar`n” läggs inte ner på grund av att affärerna går dåligt.
– Försäljningen går bra, det har blivit allt mer att göra. Men jag fyller 62 år och jobbar aldrig under tio timmar, ibland tolv timmar. Jag går upp klockan 1.30–2 varje morgon och måste gå och lägga mig vid klockan 20. Det sliter. Jag är sportintresserad och har gått miste om att se en massa ishockeymatcher under alla år. Nu vill jag leva ett normalt liv, betonar Håkan Broms.
Fem anställda blir av med sina arbeten. Mona Ohlzon har varit anställd i tolv år.
– Det är tråkigt och sorgligt. Det går jättebra, vi har många kunder.
Hon har inte klart med något nytt jobb.
– Jag vet inte vad jag ska bli när jag blir stor, brukar jag svara när folk frågar vad jag ska göra nu, berättar Mona Ohlzon.
Emil Egnell har jobbat i bageriet i Sonstorp i sju år.
– Det var inte helt oväntat. Det är tuffa tider att gå upp mitt i natten. Jag har arbetat i 17 år i branschen och tror att jag kan få ett nytt jobb. Jag gillar hantverksliknande jobb. Det är mycket finlir som bagare, säger Emil Egnell.
Samtliga påpekar att bageriets placering längs riksväg 51 är ypperligt.
– Jag tror vi har tjänat på att ligga på landsbygden. Det är ett drömläge med 51:an som går förbi, säger Håkan Broms.
Siemens, Ica, Finspångs kommun, lasarettet och traktens skolor är exempel på stora kunder genom åren.
– Det har hänt att vi fått beställningar på 3 800 semlor eller 380 tårtor till Siemens. Då har vi fått jobba hela kvällar och nätter.
Östgötatårtan, Opera, Carl-Gustaftårtan, biskvier och mazariner är exempel på populära, efterfrågade saker i sortimentet.
– Semlan är vår absoluta storsäljare. Den ska vi eventuellt köra sista veckan, berättar Håkan.
6 oktober har det anrika bageriet och konditoriet öppet för allra sista gången. Håkans föräldrar kommer att bo kvar i fastigheten på Örebrovägen.
Utrustning som degmaskin, gräddblås och kavlingsmaskin ska säljas.
– Det roligaste har varit att folk tyckt om och uppskattat våra produkter under alla år. Många har gillat att vi har behållit den gamla stilen. Vi har väldigt duktig personal som gjort fina insatser, konstaterar Håkan Broms.