Här är mjölkbönderna som tror på framtiden
Antalet mjölkproducerande gårdar minskar stadigt. Många mjölkbönder lägger av på grund av dålig lönsamhet. På Rökslid östergård i Sonstorp gör man tvärtom - satsar.En investering i en ny ladugård med den senaste tekniken har gjorts.
Korna går själva till mjölkroboten och står i kö för att bli mjölkade. Mjölkroboten är en del i den nya teknik som ingår i den stora investering som gjorts på gården. Så småningom ska det bli en robot till.
Foto:
Vi är på Rökslid östergård i Sonstorp där man har korna i lösdrift.
- Det har blivit mycket trevligare sen vi började med lösdrift. Korna mår bättre och har blivit mycket lugnare, säger Robert Nilsson som är 23 år.
Stor investering
Det är han som en dag ska ta över driften av gården från pappa Christer Nilsson. Att han bestämt sig för att göra det är en av anledningarna till att de vågat satsa.
Under våren för två år sedan började bygget av en ny ladugård, en ladugård som nu står klar även om det ännu finns saker som ska göras innan storsatsningen är helt genomförd.
- Jag började fundera för flera år sedan när det kom nya regler på båsmått. Man skulle kunna bygga om den gamla, men då skulle det ändå vara samma gamla byggnad så vi räknade på det och slog till.
- Det här är en investering för flera generationer. Det handlar om sju miljoner kronor när allt är klart så det är klart att det var enklare att göra det när jag vet att han vill ta över, säger Christer Nilsson.
Robert Nilsson jobbar redan i dag på gården, men har också ett annat jobb för att man ska få en extra inkomst nu när en så stor investering gjorts. På gården jobbar också en person som timanställd som sköter mjölkningen av de 15 kor som än så länge finns kvar i den gamla ladugården.
Ny teknik
Investeringen innebär också att en satsning på ny teknik har gjorts. I ladugården finns som ovan nämndes en mjölkrobot och mjölkningen sker automatiskt. Korna går själva till den när de vill bli mjölkade. Om korna har mjölkat så mycket som de ska just den dagen tillåts de inte att bli mjölkade, utan släpps bara ut igen. I ett kontorsrum med fönster in mot korna står en dator på ett skrivbord. Robert Nilsson visar oss all information som samlas där.
Här kan man se hur mycket mjölk som har producerats totalt sett och hur mycket varje ko har mjölkat. Via datorns styrs också fodermängden.
Många slutar
- Jobbet blir inte lika tungt, med tekniken blir det roligare och det kan vara ett sätt att få ungdomarna att fortsätta med det här yrket. Det är många som slutar och det här är inget yrke man blir rik på, det är mer en livsstil, menar Christer Nilsson.
- Det här är ett bra och fritt jobb. Regnar det kan man vara inne och jobba och är det fint väder kan man vara ute, det finns alltid jobb att göra, konstaterar Robert Nilsson.
I dag finns det 65 kor i den nya ladugården och 15 i den gamla. Tanken är att en fördubbling ska ske, men det är inget som kommer att hända på en gång.
- Vi kommer att bygga upp det med egna djur och då är det svårt att öka fort, förklarar Robert Nilsson.
En mjölkrobot till ska det också bli i den nya ladugården.