Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Handlarens goda insats Utkörningen av mat till äldre mycket uppskattad

När Nabil Afrim startade upp den lokala livsmedelsbutiken Handlar’n för sex år sedan började han även med utkörning av varor, något som uppskattats av de äldre kunderna.- Vi hade inte klarat oss annars, säger 87-åriga Marianne Johansson.

Axel och Maj-Britt Jansson är glada att de får maten utkörd till dörren av Nabil Afrim eftersom de ser för dåligt för att kunna handla själva.  Foto: Annika Persson

Axel och Maj-Britt Jansson är glada att de får maten utkörd till dörren av Nabil Afrim eftersom de ser för dåligt för att kunna handla själva. Foto: Annika Persson

Foto:

SONSTORP2011-07-25 03:00

För butiksägaren Nabil Afrim var det självklart att börja med utkörning av varor i samma veva som hans livsmedelsbutik i Sonstorp öppnade år 2005. Flera gånger i veckan kör han ut matvaror till kunder som under dagen ringt in och berättat vad de vill handla. När butiken stängt för dagen kör Nabil själv ut maten till personerna.

- Som småaffär måste man försöka på alla sätt eftersom man har så låg omsättning. Sedan vill man även hjälpa kunder som av olika anledningar inte kan ta sig till affären själv, säger han.

Nabil berättar att han är orolig för de mindre livsmedelsbutikerna överlevnad, då fler och fler läggs ner på grund av att de inte går runt. Senast var det Ljusfallshammars tur där den lokala butiken stängdes igen. Detta innebar att 87-åriga Marianne Johansson inte längre kunde ta sig till en näraliggande butik för att handla, och därför använder hon sig av Nabils utkörning.

- Det är jättebra för oss som inte kommer ut, vi klarar oss inte annars. Hade tjänsten inte funnits hade mina barn från Norrköping fått åka till mig så fort jag ville handla, säger Marianne.

Axel och Maj-Britt Jansson i Sonstorp bor bara några hundra meter från Nabils affär, men sedan tre år tillbaka har de valt att få sina varor utkörda.

- Jag ser dåligt så det är jädra bra att den här servicen finns. Det är nära och bra, säger Axel och ler.

Nabil erbjuder inte bara utkörning av mat utan han agerar även bankautomat och apotek. Kunderna kan ta ut pengar och få receptbelagd medicin till dörren. Dessutom kan han även plocka ihop varor som därefter hämtas ut av kunderna i butiken, då bjuder han även på kaffe. Vill en kund ha en vara som inte finns hos honom ser han alltid till att ordna den specifika varan eller märket till dagen därpå.

- Utkörningen blir en extra omsättning, sedan får jag också bidrag från kommunen för att göra det. Det är roligt att komma ut och träffa folk även om det tar rätt mycket tid. Jag vet precis vad kunderna vill ha eftersom det blir så personligt med utkörningen, säger Nabil.

Länsstyrelsen kan lämna stöd till kommersiell service till dagligvarubutiker och drivmedelsstationer på landsbygden i hela länet där försörjningen är hotad. Stöd kan dock inte lämnas om det finns mer än en butik på orten eller i dess närhet. Grundläggande är att butikerna dels ska erbjuda ett fullservicesortiment och dels ska ha öppet året runt. I Östergötland finns det idag 36 stycken lanthandlare som är den sista på orten. Det är en minskning med 14 stycken, eller 28 procent, sedan år 2003. Cirka 30 procent av lanthandlarna i länet har idag en omsättning under 4 miljoner kronor och ligger därmed i farozonen för nedläggning.

källa: http://www.lansstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!