Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bondens år var gott

- I höstas var vi lyckliga bönder när priset på mjölk steg med 97 öre, säger Per Andersson på Fräntorps Iantgård utanför Sonstorp.  I dag har prishöjningen ätits upp av höjda foderpriser. Trots det tror han på en ljus framtid som mjölkbonde och expanderar.

Att Bella räcker lång tunga åt Per Andersson stämmer inte. Lantbrukare med 68 mjölkkor ser hoppfullt på framtiden och planerar att expandera.

Att Bella räcker lång tunga åt Per Andersson stämmer inte. Lantbrukare med 68 mjölkkor ser hoppfullt på framtiden och planerar att expandera.

Foto: Anna Lögdberg

SONSTORP2008-07-18 03:00
Docka, svart och vit och av rasen Holstein, står i kö för att bli mjölkad. Hon går själv fram till mjölkroboten som Per Andersson håller på att lära sina kor att använda. Det energirika fodret som finns i roboten lockar korna och tanken är att de ska gå in i båset och mjölkas två, gärna tre gånger om dagen. Korna var lite rädda i början, men nu börjar de lära sig och har vant sig vid den höga ljudnivån och maskinens mekaniska rörelser. Mjölkroboten kostade nästan en och en halv miljon kronor och det är mycket pengar med tanke på att gårdens omsättning var på samma summa förra året. Men roboten ger större frihet, ingen behöver stiga upp klockan fem för att mjölka alla kor. Per Andersson vill expandera och sonen Markus vill ta över så småningom. Han har avslutat sin lantbruksutbildning och jobbar nu på gården. Möjligheter finns
Ladugården är också ny. I våras fanns 45 kor på gården. Nu är det 68 och det finns plats för 80 kor. Fräntorps lantgård är inte ekologisk, det krävs mer mark för att att odla kravmärkt foder. Per Andersson ser två utvecklingsvägar: - Antingen behåller vi antalet djur och köper mer mark och satsar på ekologisk mjölk. Eller så köper vi en till mjölkrobot och fler kor. Men han ser också orosmoln. De stigande oljepriserna påverkar svenskt jordbruk. Varför vill han då expandera? - Framtidsutsikterna ser trots allt ljusa ut. Efterfrågan på torrmjölk ökar i världen nu när Kinas och Indiens ekonomier utvecklas, svarar han. Det behövs helt enkelt mer mjölk i världen. När mjölkpriserna steg i höstas kom inga större reaktioner från konsumenterna menar Per Andersson. I Sverige är ändå maten fortfarande en ganska liten del av hushållens totala kostnad. Renässans för bonden
Mikael Lööf, ordförande för LRF i Hällestad, menar också att det finns en framtid för lantbruket wi kommunen. Trots att priser på konstgödsel och kraftfoder har stigit och mjölk- och spannmålspriser gått ner sedan i höstas. - Jag ser en dämpad optimism bland kollegor och grannar, säger han. Han talar om en generationsväxling i kommunen. Det finns i dag många lantbrukare i trakten som är runt 40 år och som tror på svenskt jordbruk. Är det modernt att vara bonde i dag? - Ja, vårt yrke har fått en liten renässans genom program som "Bonde söker fru". Det ser väldigt rart ut på tv, men bilden som ges är kanske inte helt realistisk. Mikael Lööf menar att man nog ska tänka sig för mer än en gång innan man satsar på lantbruk. - Jordbruket har förändrats under senare år. En lantbrukare måste kunna marknaden och vara lite av en och marknadsförare. Det räcker inte med att kunna bruka jorden och sköta djuren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om