Bondens år var gott
Det ser bra ut i år för lantbrukaren Robert Nilsson på gården Rökslid i Östergård utanför Sonstorp. Den första skörden är bärgad och ligger i stora vita balar bakom ladugården. Men för honom är det ingen rast och ro i sommar.
Tack vare övergången till ekologiskt foder kan gården börja leverera ekologisk mjölk nästa år.
Foto: Stina Larsson
Försommaren var bra även om frosten påverkade en del. Det blev dessutom på gränsen till att vara för torrt, menar Robert Nilsson.Tillsammans med sin far Christer Nilsson driver han gården. Till hjälp har de medarbetaren Marcus Bäckstedt- Det är normalskörd i år, säger Robert Nilsson och tror att analyserna av fodrets näringsvärde kommer att ge ett bra resultat. Kräsna kossor
De odlar gräs till största delen. Fodret ska räcka till hela vintern. På gården finns en blandare som ger korna perfekt mat, precis som de vill ha den. Korna är noga med vad de äter. Och om det blir för grovt vill de inte äta. - Det blir som knäckebröd, säger Robert Nilsson. Vi får ut tre skördar under sommaren. Den första var vi tidiga med och skördade redan i slutet av maj. För första året har lantbruket gått över till ekologisk odling av foder till mjölkkorna som är gårdens huvudnäring. Nästa år kommer mjölken härifrån vara ekologisk.Ny modell
Just nu går odlingsmarkerna igenom en process där den vänjer sig av med snabb koncentrerad konstgödning. Ingen konstgödning och ingen besprutning längre, alltså. På sikt ska här byggas betongfack där kornas foder ska förvaras, allt i enlighet med gårdens ekologiska inriktning.Robert Nilsson vill ha bort den vita plasten runt balarna för även om den återvinns till plastpåsar och annat så passar den inte in i bilden. På gårdsplanen skuttar ystra små kalvar runt.Det är en riktig idyll - men också mycket hårt arbete när man driver lantbruk.