Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Som förorter till varandra

Spadtag. Här togs tidigare i år de första symboliska spadtagen för Finspångs nya vårdcentrum.

Spadtag. Här togs tidigare i år de första symboliska spadtagen för Finspångs nya vårdcentrum.

Foto: Mikael Grip

Söndagsledare Special2017-11-26 12:00

Finspång är en del av Norrköping. Eller så är det Norrköping som är en del av Finspång. Hur som helst så känns det inte det minsta underligt eller långsökt att förlägga Folkbladet Söndags nyhetsuppslag för Norrköping till Finspång. Det som händer i Finspång intresserar och angår alltfler människor i Norrköping. Fler gymnasieelever än någonsin åker från Norrköping och till Finspång för att studera. Pendlingen in till en av Östergötlands och Sveriges mest framåtlutande industriarbetsmarknader är ständigt intensiv.

Finspångs kommun placerade sig på andraplats - efter Norrköping - när kreditupplysningsföretaget Syna nyligen (20 november) listade de bästa tillväxtkommunerna i Östergötland. Priset är - till skillnad mot en hel del flummiga rankingundersökningar - baserat på riktiga och reala värden. Det som mäts är ökning av omsättning, ökning av antalet anställda och ökad vinst i företagen i kommunen. Norrköping och Finspång bildar ett östligt tillväxtkluster i Östergötland.

Familjer från Norrköping flyttar till Finspång i en stegrande takt. Och fler skulle säkert flytta in om det fanns mer tillgängliga bostäder. Många skulle också uppskatta om det fanns lite mer folk i Finsång. Det har varit god inflyttning under senare år. Men mer krävs för att uppnå de kritiska mängder människor som krävs för att skapa bra innovations- och entreprenörsmiljöer och som krävs för handel och nöjen som drar folk. De centrala delarna av Finspång skulle behöva en uppryckning. Det gamla centrumet runt Bergslagstorget är det inte så mycket med. Det ekar rätt så ödsligt vid sidan av Grillen på torget och ICA inne i Kristallen.

Bostadsfrågan finns det många uppfattningar om. De politiker, samhällsplanerare och andra vanliga dödliga jag talat med hoppas på att nybygget vid gamla Stationsområdet ska bli av. Kommunen har ett markanvisningsavtal med NCC som vill bygga uppemot 200 hyresrättslägenheter nere vid sjön Skuten. Företaget har ännu ett knappt år på sig att slutgiltigt bestämma sig. Det gamla Lasarettsområdet i Finspång ligger vackert strax ovanför centrum. Här bör kunna byggas en ny liten stadsdel på sikt. Tillgången på småhustomter är av vital betydelse för Finspångs utveckling. Kommunen behöver få upp takten i tomtanskaffningsarbetet; det är de flesta jag talat med eniga om. I den centrumnära och vackert belägna stadsdelen Dunderbacken har Migrationsverket varit en dominerande hyresgäst. Området kommer stegvis att frigöras för upprustning och uthyrning till människor som vill bo i Finspång.

Och det här med Centrum kanske löser sig? Dels genom att bygga mer bostäder i gamla Centrum vid Bergslagstorget. Dels genom det nya Vårdcentrum. Och dels genom entreprenörer som Johnny Dawoud som nyligen öppnade portarna för Matpalatset där flera krogar samverkar och dit folk rusar på luncherna. Matpalatset är lämpligt nog beläget ett stenkast från bygget av nya Vårdcentrum. Så mycket ser ljust ut. Och då har jag ändå inget sagt om allt bra som händer på Viberga och om vad som nog är på gång i Norrköpings och Finspångs gränsområden i Svärtingetrakten.

Kort sagt så är Finspång och Norrköping som förorter till varandra.

Finspång

Finspång är en gammal bruksort med flera större industrier, bland andra Siemens Industrial Turbomachinery AB, Gränges, Aurubis, SAPA och SSAB. Man kan ange 1580 som födelseåret för egentlig industrietablering, då den inflyttade nederländaren Wellam De Wijk, av Johan III anförtroddes ledningen av verksamheten i Finspång. Under dennes ledning uppkom ett verkligt bruk med inriktning på produktion av kanoner och masstillverkning av kulor. En verksamhet som under släkten De Geer af Finspång kom att vidareutvecklas och fortleva i över 300 år.

Finspång dominerades under 1900-talet av två storföretag: Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström (STAL) och Finspongs Metallverks Aktiebolag.

wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!