Solceller ökar

Kapaciteten med solceller i Östergötland har ökat rejält. Jämfört med i fjol kan man notera en ökning med hela 57 procent och i topp ligger Ödeshög.

21 juli 2019 19:00

Under bara 2018 installerades det 10 200 nya solcellsanläggningar i Sverige. Därmed fanns det totalt 25 500 anläggningar och av dessa finns 1 781 stycken i Östergötlands län.

– Intresset för att installera solceller bara ökar i Sverige, , säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader samt en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar.

Ödeshög är alltså i topp i Östergötland, när det gäller mest installerade solceller per invånare, 145,4 W och det ger kommunen även en fjärde plats i hela landet bland alla 290 kommunerna.

Längst ner på listan i Östergötland återfinns Åtvidaberg, med 41,4 W per invånare. Därmed hamnar kommunen på 141:a plats i landet, där rikssnittet ligger på 40,3.

– För att öka solelens andel av Sveriges energimix är det viktigt att lagstiftningen förenklas ytterligare. Vi ser gärna att det energi-rot-avdrag, som föreslagits i både utredningar och från politiskt håll, ersätter dagens solcellsstöd så snart som möjligt, säger Johan Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström