På tisdagsmorgonen bjuder Coffice i Söderköping in till frukostmöte med anledning av att intresseorganisationen Småföretagarnas riksförbund finns på plats. Det handlar om vad organisationen kallar "Attitydresan" där man åker runt i Sverige för att tala attityder och företagsklimat – inte bara med småföretagare utan också med politiker och tjänstemän.
Det är ett 40-tal personer på plats när mötet drar igång: här finns förutom företagare av olika sorter ett antal politiker både från majoriteten och oppositionen men också tjänstemän från olika förvaltningar. Håller i mötet gör Ingrid Ohlsson, styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund och projektansvarig för Attitydresan.
– Det är viktigt att förstå varandras roller när det gäller företagare, politiker och tjänstemän, säger Ingrid Ohlsson som börjar med att ställa frågan: vad är det bästa med att driva företag i Söderköping?
Några svar handlar om närheten och om att det är relativt enkelt att påverka i den lilla kommunen om man engagerar sig. En röst tycker att samarbetet med kommunen fungerar bra, detta glädjer kommunalrådet Börje Natanaelsson (M):
– Det är viktigt för oss att höra. Vi har börjat att göra fler företagsbesök och hoppas ju att vårt jobb ska ge resultat.
Det blir till ett samtal med många röster som i mycket handlar om samarbete och nätverk för att skapa en bra grund att jobba på. Så ställer Ingrid Ohlsson frågan: Om vi tittar fem år fram i tiden, vad händer då?
Raskt dyker då frågan om förbifart E22 upp.
– Det är viktigt att skapa en levande stadskärna så folk stannar och handlar här även när förbifarten blir verklighet. Därför blir det viktigt med infarterna så att folk hittar in till centrum, säger oppositionsrådet Tuula Ravander (S) som också oroar sig över de tomma skyltfönstren och hur få människor som rör sig i staden under den mörka årstiden.
Förslagen om hur man ska göra Söderköping till en bättre stad är många: fler vinterarrangemang för en levande stad året runt, fler bostäder, bättre dialog med kommunen, isbana på Hagatorget vintertid och vikten av att involvera även landsbygden är några saker som nämns.
Det blir en bra och öppen diskussion mellan kommunens representanter och företagarna och ett utmärkt exempel på hur nätverkande kan se ut. Nu återstår det att se vad som blir verklighet framöver.