"Wow, så coolt. Vilken adrenalinkick"

På Västra Husby skyttegille, strax utanför Söderköping hörs flera skott. Det är full aktivitet när tio tjejer från Ladies Circle, Söderköping provar att skjuta pistol och revolver – många för första gången.

26 maj 2019 12:00

– Jag är så taggad. Shit vad det här är kul. Jag trodde vi skulle prova på lerduveskytte, men så får vi skjuta pistol, säger Cassandra Danielsson, som klätt sig lite passande i cowboyhatt.

Hon tar på sig ett par hörselkåpor och skjuter som om hon inte gjort annat. Hon står tillsammans med de andra tjejerna inne i en skjuthall och siktar mot en tavla 25 meter bort. Och trots att hon är nybörjare, så träffar hon mitt i prick.

– Wow, så coolt. Vilken adrenalinkick, säger Cassandra och gör ett litet glädjehopp.

Minst lika exalterad är Liselote Blennö, som också lyckats träffa måltavlan med en revolver.

– Det här är helt fantastiskt. Tänk att jag kunde skjuta en innertia, trots att jag kände mig lite darrig först. Jag har bara skjutit luftgevär tidigare, så det här var nytt. Jag tänkte såhär, att håll inte på att sikta ihjäl dig utan nu kör vi.

Instruktörerna Tomas Hedling och Mats Larsson har före skjutningen dragit en liten genomgång, där säkerheten står i fokus.

– Det får absolut inte hända något. Alla vapen har ett syfte från början och det är ju att döda människor eller djur. Det är den krassa verkligheten, så vi har ju med livsfarliga grejer att göra och säkerheten är jätteviktig, säger Thomas.

Mats instämmer:

– Ja och vi kommer att stå nära er när ni skjuter. Inte för att vi vill kladda på er utan för vi kan köra fram en hand och stoppa er om ni skulle råka rikta vapnet åt fel håll. Säkerheten tummar vi aldrig på. Men sen är jag rätt så sjukvårdsutbildad om det skulle hända något.

Tjejerna får gå fram tre och tre till skjutstationerna.

Elin Andersson skjuter några salvor med en revolver och går sedan i gemensam trupp fram till måltavlorna, bara för att konstatera att hon missade sin.

– Skytte är inte min grej. Jag är jättedålig på att sikta, det har jag alltid varit. Jag har skjutit en gång tidigare. Jag tycker inte det är läskigt, utan jag tycker bara inte det är roligt. Nu kan jag säga att jag har skjutit revolver, punkt. Nu är jag färdig, säger hon och tar demonstrativt av sig hörselkåporna.

Tomas tycker att alla i gruppen har varit jätteduktiga - både på att skjuta och på att lyssna på säkerhetsinstruktionerna. Enligt honom skjuter kvinnor bättre än män, eftersom de som regel har bättre finmotorik. Han tycker dessutom att kvinnor lyssnar mer uppmärksamt på instruktioner än män.

De tio tjejerna är i det stora hela nöjda med kvällen. Charmen med Ladies Circle är inte bara att få umgås med sina vänner utan också att få prova på nya saker, som man kanske annars aldrig skulle ha provat.

Ladies Circle är en internationell organisation bestående av kvinnor upp till 45 år. I Sverige bildades organisationen 1947 och har nu drygt 1650 medlemmar fördelade på 149 klubbar. Internationellt har Ladies Circle strax över 13 000 medlemmar fördelade på 36 länder.

Inom klubbarna träffas kvinnor världen över varannan eller var tredje vecka för att besöka företag och organisationer, lyssna på föreläsare och äta middag tillsammans under ett möte. Ladies Circle i Söderköping har under året besökt såväl Rustas centrallager i Norrköping, som fått en rundvandring på swingersklubben Adam och Eva.

Mottot är ”vänskap och service” och målsättningen är att bredda medlemmarnas intressesfär, öka förståelsen för andra människors åsikter och levnadsvillkor, samt medverka till internationell förståelse och vänskap.

– Du går med i ett nätverk, men lämnar LC med vänner för livet, säger Josefine Ullstrand.

text och foto:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna von Koch