Ville inte sluta jobbet

Förra centerpolitikern Annelie Sjöberg sade upp sig från sitt jobb som lärare på Nyströmska efter en uppgörelse. Nu menar hon att hon känt sig pressad till att skriva under.

10 maj 2016 08:40

Annelie Sjöberg – förut lokalpolitiker i Centerpartiet – är en flitig skribent på sociala medier och har där länge debatterat till exempel radikalfeminism och invandringspolitik samt integration.

Den 30 jan­uari talade hon på den regeringskritiska ”Folkets demonstration”, på Norrmalmstorg i Stockholm. Denna kopplades, enligt organisationen Expo, samman med personer från vitmakt-miljön samt uttalade nynazister och Sjöberg fick kritik från olika håll – inte för vad hon talat om utan snarare för sammanhanget.

Läs mer:Omstridd politiker lämnar sitt jobb.

I februari stod det klart att hon efter en uppgörelse med Söderköpings kommun slutade sitt jobb som svenska- och franskalärare på Nyströmska skolan, en skola hon jobbat på i 19 år. Nu ger hon sin egen bild av detta.

– Efter mitt tal på demonstrationen blev jag först arbetsbefriad, efter en vecka träffade jag två representanter från Lärarnas riksförbund och fick då presenterat för mig ett förslag att frivilligt säga upp mig med 16 månaderslöner. Skrev jag inte på skulle jag enligt dem råka ut för smutskastning av arbetsgivaren, berättar Annelie Sjöberg som räknar upp exempel på klagomål som tagits upp – klagomål hon upplever som svepskäl:

– Att jag gått ut och rökt, att jag använt jobbmailen för privat bruk och att jag lämnat in skriftliga omdömen försent.

Annelie Sjöberg menar nu att denna uppgörelse inte gått till på ett riktigt sätt: att de verkliga skälen är att hon till exempel haft synpunkter på sättet att leda skolan, framfört kritik mot elevstödet som inte fungerat förutom hennes deltagande i Folkets demonstration.

– Jag tror att jag kommit att uppfattas illojal mot skolan fast det egentligen varit tvärtom, att bidra till högre kvalitet, säger Annelie Sjöberg som tror att skolledningen föll för pressen från personer utanför skolan.

Varför skrev du under?

– Det är klart att jag inte borde ha skrivit på men jag blev så hårt pressad. Jag kände mig mobbad och knäckt och så låg efter allt som varit så efter att jag fått förslaget på fredag eftermiddag så skrev jag på under måndagen, säger Annelie Sjöberg som i efterhand upplever sig ha fått starkt stöd.

– Många har sagt att det inte finns en chans att de skulle komma undan arbetsrättsligt med att avskeda mig på de grunder de framhållit.

Läs mer:Hoppar av C-uppdrag.

Nu tänker hon undersöka vilka möjligheter hon har att gå vidare för att riva upp avtalet.

– Jag tänker först vända mig till Lärarnas riksförbund på riksnivå men risken är väl att de håller varandra om ryggen. Det kan bli så att jag måste driva en privat arbetsrättslig process men där är jag inte ännu.

Annelie Sjöberg menar att det inte främst är skolledningen som velat bli av med henne.

– Jag har känt visst stöd från åtminstone delar av ledningen, det här handlar om en liten klick av kollegor som haft ögonen på mig och svartmålat mig i olika sammanhang. Min bild är att jag varit saklig och diplomatisk och inte gått på konfrontation men det har inte hjälpt, menar Annelie Sjöberg.

Hur skulle du vilja ha det framöver?

– Egentligen skulle jag vilja ha tillbaks jobbet men också få upprättelse och ersättning för det lidande jag fått utstå, så här gör man inte mot människor! Jag är lärare och vill jobba som det och bo kvar i Söderköping, säger Annelie Sjöberg.

– Det är det enda jag någonsin velat, att göra ett bra jobb.

Från barn- och utbildningskontorets sida vill man inte kommentera uppgörelsen.

– Det här är en uppgörelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren och i och med den har hon valt att säga upp sig. Vi varken kan eller vill kommentera detta men vid sådana här tillfällen finns alltid regionala centrala fackföreträdare med just för att det ska gå rätt till, säger Per-Arne Sterner, Barn- och utbildningschef i Söderköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors