Veronica Petersson har startat Julhjälpen

Responsen från privatpersoner och lokala företag som vill hjälpa till har varit stor. Ett företag skänker exempelvis julmust och pepparkakor till den julmatspåse som skickas med hem till barnen.

Julen närmar sig med stormsteg. För många är det en glädjens tid.  Men för många är julen väldigt stressig. 

Söderköpingsbon Veronica Petersson är eldsjälen bakom den nystartade hjälpgruppen ”Julhjälpen i Söderköping” på Facebook, som syftar till att ge barn som lever i ekonomisk utsatthet en rikare jul. 

Det kan handla om att få en biocheck på 150 kronor, en docka eller en annan julklapp man önskat sig. Julhjälpen hjälper barn upp till 18 år. 

Föräldrarna har det kanske krisigt ekonomiskt, eller bara inte samma ekonomiska förutsättningar som alla andra. Det kan ju vara en oväntad kris, som en sjukskrivning eller en separation, eller vad som helst som gjort att man hamnat där, säger Veronica. 

Julhjälpen finns på många andra orter i Sverige. Men fram tills nu har den inte funnits i Söderköping. Det var när ansökningarna från Söderköpingsborna kom till Linköpingsgruppen förra året, som de efterlyste någon här som kunde tänka sig att starta upp en grupp för just Söderköping. 

"Jag såg det och tänkte nu kör vi,"  sa Veronica och ler lite blygsamt. 

Förra julen var det lite sent att börja så det fick bli till denna. 

Och responsen från privatpersoner och lokala företag som vill hjälpa till har varit stor. Ett företag skänker exempelvis julmust och pepparkakor till den julmatspåse som skickas med hem till barnen. 

Än så länge har Veronica inte fått in några ansökningar om hjälp, men hon tror att det kommer, när människor väl får reda på att gruppen finns. Den som ansöker om hjälp är alltid helt anonym i gruppen. 

"Tanken är man skickar en ansökan till; julhjalpensoderkoping@gmail.comoch skriver vad man vill ha hjälp med. Det är en önskan så klart, och så lägger jag ut ett anonymiserat inlägg i Facebook-gruppen och säger vad som önskas. Ex: ”En tioårig pojke önskar sig en biocheck” och så får den som vill och kan hjälpa höra av sig," berättade Veronica.

Folkbladet har tidigare berättat om Julhjälpen i Linköping och Norrköping. "Behovet är jättestort. På bara ett par veckor nu har vi haft 20 familjer som sökt", säger Jenny Palmhäll i november förra året. 

 

Veronica tänker inte kontrollera familjernas ekonomiska situation, men tror inte att människor luras utan att det istället kan vara väldigt tabubelagt att söka. 

Veronica vill inte ha begagnade julklappar. 

"Nej, jag vill helst att man ska skänka nya saker, för jag tycker att barnen ska få känna sig lite extra speciella", sa Veronica Petersson.

Hon vill heller inte ha inslagna julklappar, utan de lämnas oinslagna hemma hos henne eller på ett överenskommet avlämningsställe. 

Tanken är sedan att Söderköpings ungdomar ska få hjälpa till att slå in julklapparna, förhoppningsvis i en lokal, över lite julmust och pepparkakor. 

"Jag vill sprida budskapet att de också kan göra något bra, att de kan hjälpa till på något sätt", sa hon.

Veronicas 14-åring Elvira ska vara med och hon tycker det är en jättebra idé. 

Den ungdom, eller vuxen i Söderköping, som vill hjälpa till, får gärna höra av sig. För än så länge är Veronica själv och skulle behöva hjälp. 

Sista ansökningsdagen om julklappshjälp är den 20 december. Sedan åker Veronica ut med julklapparna och julmaten till de behövande barnfamiljerna. 

Förhoppningsvis får barnen en, eller kanske till och med flera, julklappar under granen!

 

 

Julhjälpen

Julhjälpen startades i Småland 2014 med syftet att hjälpa familjer med mindre ekonomiska förutsättningar att fira jul. Det kan handla om att köpa julklappar, julmat eller på något sätt bidra för att stötta de som har det lite knapert. I Östergötland började Julhjälpen 2016 i Mjölby.  Initiativtagarna Angelika Sjöö och Jenny Fransson  säger till Corren  (12/10-2019) att de nu utvidgat till Vadstena, Ödeshög, Boxholm och Tranås. Julhjälpen finns också i Linköping och Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa