Unga forskare prisades

Nyströmska skolan i Söderköping höll sig väl framme när Östsvenska Handelskammaren tidigare i veckan delade ut Framtidsstipendier till åtta gymnasieelever och en lärare.

28 maj 2019 15:00

Inte mindre än tre av stipendierna på mellan 2000 och 4000 kronor gick till elever från Nyströmska. Tillsammans med övriga stipendiater, stolta lärare och medlemmar i Handelskammaren delades stipendierna ut vid en ceremoni i Cleantechs lokaler i Linköping. Maria Björk Hummelgren som är ansvarig för tillväxt och analys på Handelskammaren hälsade välkommen och gav en bakgrund till varför stipendierna delades ut. Framtidsstipendiet kan enligt statuterna ges till den som "går i grundskolan eller gymnasiet och som visar stort intresse och fallenhet inom teknik och IT eller den som är lärare eller på annat sätt gör pedagogiskt berömvärda insatser för att öka intresset inom teknik och IT."

Handelskammaren har nyligen övertagit stipendiet från föreningen Datasaabs vänner som avvecklade sin verksamhet vid förra årsskiftet. Vänföreningen och Handelskammaren ger numera ut stipendiet via en gemensam stiftelse. Datasaab var en avknoppning från Saab som under 1960- och 70-talen gjorde pionjärinsatser inom den unga och sökande IT-industrin i Sverige. Sivert Westlund var den sista ordföranden i Datasaabs vänförening. Han medverkade med ett kort anförande där han hyllade historiska utbildningsreformer som enligt honom lagt grunden för bland andra de fina insatser som nu belönades med stipendier.

– När jag gick i skolan fick vi rabbla in årtal då berömda kungar dött. Själv vill jag hellre nöta in årtal som 1814, då vår långa fredsperiod inleddes i Sverige. 1842 kom Folkskolereformen och 1952 besluten om 9-åring grundskola. Det är tre årtal att ära och minnas, sa Sivert Westlund.

Mariam Rashed studerar i årskurs tre på Nyströmska. Hon fick ett stipendium för sin forskning om hur vardagsnära kemikalier påverkar människor, djur och natur. Hon är mycket intresserad av forskning och drivs av en vilja att upplysa människor om hur saker och ting hänger ihop. Hon berättade att hon bland annat använt sig av djurförsök i sin forskning. Med hjälp av vattenloppor som fick vistas i rätt tempererat vatten undersökte hon effekter och konsekvenser.

– Men det räcker med en tredjedels paprika om dagen för att få i sig dagsbehovet av C-vitamin, sa Lina.

Matilda Danielsson, även hon i årskurs tre, belönades för sina robotexperiment som en nederländsk forskare inspirerat till.

– Jag vill gärna utbilda mig till ingenjör, sa Matilda.

Vid träffen med Handelskammaren uppmärksammades även två stipendiater från Berzelius gymnasium i Linköping och fyra stipendiater från CNG i Finspång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson