Svidande svek och mord i slottsmiljö

En kriminalgåta till maten i slottsmiljö, det är utgångspunkten för påskaftonens föreställning på Husby säteri där kombinationen mord och mat står i centrum.

31 mars 2015 14:49

Teater Svåpa bildades 2011 och har sedan starten haft som koncept att spela upp en mordgåta inför ätande publik – en teaterform som blivit allt populärare. Nu ska de på påskafton för första gången spela föreställningen "Svidande svek" i slottsmiljö, närmare bestämt på Husby säteri som heller aldrig anordnat något sådant här.

När Folkbladet kommer till genrepet håller de fyra skådespelarna på att klä om till tidstypiska 1920-talskläder och skor, allt för att få rätt atmosfär i sann Agata Christie-anda. Att kunna spela pjäsen i riktig slottsmiljö är inte heller någon nackdel naturligtvis.

– Ja, det är första gången vi spelar i en sådan här miljö. Atmosfären och omgivningen är ju väldigt viktig så nu får vi scenografin på köpet kan man säga, det ska bli väldigt roligt, säger Sanna Franzén, skådespelare, som tillägger att man tidigare spelat på Söderköpings brunn där det också varit bra lokaler.

"Svidande svek" är en föreställning vars handling utspelar sig på 1920-talet: fyra systrar med olika yrken och sysselsättningar samlas på familjegården för att dela upp morsarvet när modern dött.

– Men så avslöjas hemligheter och svek och det hela slutar tragiskt, berättar Vanilla Karlsvärd som inte vill avslöja så mycket mer om handlingen, det är ju trots allt en gåta det handlar om.

De fyra systrarna har levt väldigt olika liv, från Astrid som arbetar som fotograf i Paris till Agnes som gift sig med kyrkoherden och bor kvar i byn.

– Vi har inte så mycket interaktivitet i själva pjäsen utan framför två akter med middag emellan, sedan blir det dessert och då får publiken gissa motivet och gärningsmannen/kvinnan och skriva ner det på en lapp vi delat ut. Därefter spelar vi upp den sista scenen där allt avslöjas, upplyser Vanilla Karlsvärd.

Efter detta dras en vinnare bland förslagen som samlats in.

– Sammanlagt tar det väl pjäsen en timme med maten borträknad, säger Sanna Franzén som bor i Söderköping, detsamma gäller Pia Molin; Vanilla och Viktoria är från Norrköping.

Teater Svåpa är en fri teatergrupp som nu består av Sanna Franzén, Vanilla Karlsvärd, Pia Molin samt Viktoria Ahlin som varit med i cirka ett år.

– Själva föreställningen har vi improviserat fram tillsammans och för regin står Åsa Forsberg som var med i början, jag är den som är producentansvarig, berättar Vanilla Karlsvärd.

Teater Svåpa drar igång genrepet, under påskaftonens påskbord ska allt avslöjas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors