Nu ska stränderna snyggas till inför skolavslutningen och inför badsäsongen: på lördag kommer sammanlagt 500 ungdomar från omkring 26 idrottsföreningar att ge sig ut för att städa upp stränder under taggen #Städamera – framförallt på Östkusten.

– Ambitionen bakom #Städamera med satsningen på ungdomar, idrott och miljö, passar bra in i våra långsiktiga mål för att nå ökad återvinning, säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef för Pantamera/Returpack i ett pressmeddelande.

Bakom denna satsning står just Pantamera som i detta samarbetar med Städa Sverige – man har för övrigt haft ett sådant samarbete i tio år när det gäller städning av stränder och det finns en del att plocka: under 2018 plockade Städa Sverige 835 ton skräp med hjälp av lokala föreningsungdomar och i och med denna satsning tror man det blir ännu mer i år.

I Norrköping kommer ungdomar från Tjalve IF och NKIK att städa Lindöstrand och i Söderköping är det Kuddby Scoutkår som ska städa norra kanalen – allt för att göra kustmiljön trivsammare för djur och människor.

– Med Pantameras engagemang siktar vi på att hantera ett 20-tal östkustkommuner med extra städning i år. Startskottet går nu på lördag. Som vanligt har vi en kö av föreningar som är startklara. Vi ser det som mycket positivt att så många ungdomar vill bidra till en renare miljö och natur. De unga som en gång plockat skräp slänger sällan skräp på marken igen, kommenterar Mats Wesslén, vd Städa Sverige.