Det är torrt i Östergötland, inte minst i länets östra delar samt i skärgården. På torsdagsförmiddagen höll Länsstyrelsen Östergötland ett möte med Räddningstjänsten Östra Götaland samt länets kommuner om hur det egentligen ser ut med brandrisken i länet.

Man beslutade sig då för att gå ut med en varning om stor brandrisk i länets östra delar – dock har man inte gått ut med något eldningsförbud ännu.

– Det råder stora skillnader inom Östergötland när det gäller brandrisken och därför är det inte motiverat att införa eldningsförbud i hela länet, säger Håkan Dahm, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

När det gäller midsommarhelgen är enligt SMHI:s brandriskprognoser risken störst för skogsbränder på lördagen. I övrigt är det alltså de östra delarna av Norrköpings kommun samt i Söderköpings och Valdemarsviks kommuner som risken är störst.

– Vi har god beredskap för såväl den ökade brandrisken som den stundande intensiva trafikhelgen, säger Ulf Lago, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Uppmaningen är alltså att iaktta stor försiktighet vid eldning utomhus – RTÖG tillägger att bäst är att inte elda överhuvudtaget. Länets aktörer i dessa frågor samverkar också regelbundet för att följa brandrisken så eldningsförbud kan bli aktuellt framöver.

De berörda kommunerna för denna varning är: Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Linköping, Motala, Vadstena och Åtvidaberg.