Söndag för länge sedan

8 december 2018 14:00

Restaurang Fenix var föregångare till det Stadshotell som lät sig byggas år 1909-1911. På Fenix bakficka ser vi idag följande som utspelar sig. Det är söndag för mycket länge sedan och man har tagit sig” lite fritt”, det manliga sällskapet består av yrkesmän som: Frisörmästaren, tunnbindaren, grosshandlaren, inspektorn, mejeriarbetaren, banarbetaren och garvaren. Det har beställts in öl av den lokala produkten – Marins bryggeribolag – som enligt annons rekommenderar sina omsorgsfullt tillverkade utmärkta och berömda maltdrycker; endast innehållande äkta Zaaserhumle.

”Ja kan försäkre herrn att lagerölen smaker mums-filibabba”, uttrycker sig frisörmästaren och smackar behagfullt med tungan.

Längre bort ser vi familjen Larsén som njuter av ställets goda kaffe med bakelse till, hunden väntar förstås på att något gott skall falla ner på grusgången.

”Fröken, kan vi få beställe en till, dä smaker himmelskt så här i skuggen"!

Jag förenar mig med herrarna och låter mig avsmaka drycken, så gott! Och byggnaden som inne hade Fenix står kvar än i dag, behagligt lutande sig mot grannfastigheten. Och sången ljöd snart:

– Här är gudagott att vara, åh vad livet dock är skönt!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Jonasson