Restaurangen stänger för gott

Den 17 augusti stänger den populära kanalrestaurangen sina portar för gott. Orsaken är tidsbrist, enligt ägaren Fernando De Paz.

9 augusti 2019 10:48

Det är femte sommaren i rad som Fernando De Paz driver tapasrestaraungen La Uva vid kanalen i Söderköping.

Nu stänger restaurangen igen, både för sommaren och för gott. Anledningen är att tiden inte räcker till.

– Jag har arrenderat lokalen och nu har mitt femårskontrakt gått ut. Jag tänker inte förnya det. Det är roligt att driva restaurangen men det tar för mycket tid. Jag jobbar nästan dygnet runt för att kunna hålla båda restaurangerna igång, säger Fernando De Paz och syftar på La Uva i Norrköping.

– Jag måste se framåt och arbeta med något jag kan hantera tidsmässigt. Även jag har ett bäst före-datum. Jag har hela tiden tänkt att när jag är 55 år är det dags att göra någonting annat.

Planen är att i framtiden kunna arbeta som konsult inom restaurangbranschen.

– Många undrar om jag har ekonomiska problem som gör att jag stänger ner restaurangen. Så är det inte. Vi har ett fantastiskt läge och det går mycket bra för oss. Samtidigt är det en sommarrestaurang som drivs av personal utan större erfarenhet från branschen. Det är tufft att hitta kunniga medarbetare och det tar lång tid att lära upp personalen. Varje sommar är det samma sak. De första två till tre veckorna är tunga och sedan när personalen är varma i kläderna så är det dags att stänga igen.

La Uva öppnade för första gången på Rådhustorget år 2000. Då hade De Paz levande musik på torget, något som ledde till klagomål från hyresgäster i fastigheten restaurangen låg i. Delade uppfattningar om hyressättning och öppettider resulterade i en tvist med ägarna av fastigheten. Efter sommaren 2011 avvecklades restaurangen men öppnade igen 2015, den här gången vid kanalen, efter tre års bortavaro.

Nu är restaurangen öppen till den 17 augusti. Fernando De Paz tycker det är tråkigt att återigen behöva lämna Söderköping men fortsätter driva restaurangen i Norrköping som vanligt.

– Jag har en väldigt bra relation till Söderköpingsborna, de är som min familj. Jag har varit här i 19 år totalt och Söderköping är en stor del av mitt liv. Det blir som en livsstil till slut, jag har varit involverad i till exempel barnens dag och har gäster som har stöttat mig under många år, säger Fernando De Paz och avslutar:

– Samtidigt är jag väldigt tacksam, jag hade inte varit där jag är idag utan alla engagerade människor här i Söderköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Norin

Ämnen du kan följa