Reko-ring i Söderköping

Söderköping kommer nu att få en egen Reko-ring cirka ett år efter Norrköping. I slutet av april sker den första utlämningen av varor för dem som ansluter sig till denna växande företeelse.

7 april 2019 17:00

De senaste åren har en speciell folkrörelse växt till sig i Sverige: det handlar om Reko (förkortning av Rejäl Konsumtion) som är ett sätt att sammanföra konsumenter och lokala producenter av matvaror och lantbruksprodukter utan några mellanhänder. Det här växte först till sig i Finland där det nu finns uppåt 190 Rekoringar med 350 000 medlemmar men Sverige kommer starkt: den första Rekoringen i Sverige bildades 2016 och i januari i år fanns det 120 ringar med uppåt 240 000 medlemmar.

Nu finns snart ännu en för det är nu klart att det bildas en Rekoring även i Söderköping. Bakom denna står Anki Sjögren som också tog initiativet till en ring i Norrköping i mars förra året.

– Ja, det stämmer. Som det ser ut nu har vi den första utlämningen av varor i Söderköping den 25 april, berättar Anki Sjögren för Folkbladet.

– Utlämningarna kommer att ske på Nyströmska gymnasiets parkering mellan 18.30 och 19.00 på de utvalda datumen.

Det här med Reko går i korthet till så att intresserade konsumenter går med i Facebook-gruppen Reko-ring Söderköping där lokala producenter utannonserar sina varor. Konsumenterna förbokar där och handlar av producenter som sedan lämnar ut varorna på en bestämd tid och plats: vid själva utlämningen (som vanligen äger rum varannan vecka) sker alltså ingen försäljning.

– Oftast är det ju tufft för de här småproducenterna där många är tvungna att ta ett extrajobb men tack vare Rekoringarna runtom i Sverige har många kunnat säga upp sig från extrajobben och leva på sin gård, säger Anki Sjögren.

Just nu förbereds alltså starten av denna nya Rekoring.

– Vi är runt 15 producenter här i Norrköping och jag skulle tro att det blir ungefär så många i Söderköping också. Sedan försöker vi att få in fler hela tiden så vi får bredd, vad vi saknar är exempelvis någon med potatis. Men vi har också märkt i Norrköping att när producenter märkt vad som efterfrågas finns det dom som har börjat med till exempel grönsaker, berättar Anki Sjögren som menar att detta med Reko även är ett bra sätt att minska matsvinn men även miljövänligt.

– Om var och en skulle åka runt till alla producenter på Vikbolandet och runt om i trakten och handla skulle det ju ta en hel helg. Sedan tycker jag att det är så lyxigt att kunna sitta hemma i soffan och bara klicka i vad jag vill ha så kommer alla dessa producenter till utlämningsstället med mina varor.

Facebook-gruppen Reko-ring Söderköping är skapad och offentlig så är man intresserad är det bara att anmäla sitt intresse. Där finns också detaljerade riktlinjer för hur det hela går till och vilka regler som gäller.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa