Rådhuset renoveras

Söderköpings kommun har fått ett bidrag från länsstyrelsen på närmare en halv miljon kronor för att utföra renoveringar på byggnadsminnesklassade Rådhuset. Det beräknas utföras efter sommaren.

2 maj 2019 15:00

Det är en anrik byggnad – det gamla Rådhuset i Söderköping som stod färdigt 1777, ritat och byggt av J F Fehmer och Abraham Pousette. Men det har funnits byggnader med liknande uppgift på platsen åtminstone sedan slutet på 1200-talet. Eftersom den nuvarande byggnaden är byggd på samma plats som tidigare upplagor har källaren medeltida ursprung – huset är numera klassat som byggnadsminne.

Trots åldern är byggnaden på det hela taget ganska välbevarad men vissa delar skulle behöva åtgärdas inom kort.

– Jag skulle säga att skicket i stort är okej men fönsterrutorna är i behov av en uppfräschning, säger Peter Wall, projektledare på fastighetsavdelningen på kommunen som inte kan svara på när fönstren senast renoverades.

Till detta ändamål har man nu tilldelats ett bidrag från länsstyrelsen på hela 430 875 kronor.

– En upphandling är på gång om det här och det är Ramunderstaden som kommer att sköta det här, berättar Peter Wall som tillägger att arbetet troligen kommer att dra igång efter sommaren.

– Förutom fönstren ska även tornet på Rådhuset målas och så ska delar av klockans mätartavla som är förgyllda bättras på också.

Under tiden de här renoveringarna pågår kan hyresgästen Blandart komma att påverkas. När det gäller planerna på att flytta Turistbyrån till Rådhuset som Folkbladet tidigare berättat om finns inget slutgiltigt beslut ännu.

– Vi håller på och utreder det och får se så småningom hur det blir, säger Peter Wall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa