Partiledare på valturné

På tisdagen stannade Jimmy Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, till i Söderköping på sin hektiska turné genom södra Sverige inför EU-valet på söndag.

21 maj 2019 20:00

Det har samlats ganska så många människor vid det lilla "Fiskartorget" bredvid Storån i Söderköping på tisdagseftermiddagen. Här har Sverigedemokraternas lokala avdelning slagit ner sina bopålar och flera polismän syns också runt torget. Orsaken till allt detta är att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är på väg hit för att prata med väljare som ett led i en frenetisk valturné den sista veckan innan EU-valet.

Något försenad så dyker en svart bil upp och ut kommer Jimmie Åkesson för att hälsa på partiföreträdarna och övriga människor som finns på torget. Han får också motta flera böcker om Söderköping av partiets kf-ledamot i Söderköping Annelie Sjöberg. Många händer skakas och många selfies tas innan Folkbladet får tillfälle att ställa några frågor till Jimmie Åkesson.

Du gör 37 stopp på en vecka på denna valturné. Hur orkar man med det?

– Men det här är ganska avslappnat faktiskt, till skillnad mot annars när man håller tal och det är avspärrningar och man inte kan prata med människor. Vi gör tvärtom den här gången, det blir lite mer intimt, säger Jimmie Åkesson.

Ni är ju ett av de partier som svängt i EU-frågan. Är det extra viktigt för er att entusiasmera era väljare nu?

– Vi har egentligen inte svängt även om vi har lämnat kravet på att Sverige ska lämna EU. Men våra väljare har alltid varit minst benägna att rösta i EU-valet och det ser vi nu också i mätningarna. Så det är såklart viktigt för oss att mobilisera, jag är nog den av partiledarna som reser mest för att träffa folk, tror Jimmie Åkesson.

På söndagen meddelade Sverigedemokraterna att man stryker partiets EU-parlamentariker Kristina Winberg från partiets EU-valsedel samt stänger av henne från sitt medlemsskap i SD. Därefter framkom att Expressen dagen innan konfronterat partiets förstanamn på EU-listan Peter Lundgren om en episod där Lundgren ska ha gjort ett ovälkommet närmande på en kvinnlig partikamrat på ett hotellrum. Detta ska enligt Expressen ha bekräftats av flera bandade samtal mellan Kristina Winberg och kvinnan – Peter Lundgren har också i en intervju bekräftat själva händelsen men menar själv att det handlade om en blöt kväll och att det blev "dumt". Han hävdar också att det hela är utagerat med kvinnan efter händelsen.

Har du fortsatt förtroende för Peter Lundgren?

– Ja, det har jag. Jag anser mig ha en helhetsbild av hela den här händelsen och den bilden har inte förändrats under de här dagarna. Det viktigaste för mig har ju varit hur den här kvinnan som varit berörd känner och hon har samma inställning som jag och därför ser jag inget problem med det, säger Jimmie Åkesson innan han gör sig redo för att fortsätta mot Norrköping och Linköping.

Peter Lundgren har meddelat att han hoppar av flera debatter inför söndagens EU-val, bland annat Sveriges Radios slutdebatt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa