På väg mot högsäsong

Det finns tecken på att en bra turistsommar väntar i Söderköping. I år kommer turistinformatörer att finnas uppe vid Kanalen för att guida besökare rätt i kommunen.

5 juni 2019 14:00

Vi har gått in i juni månad och därmed närmar sig "prime time" när det gäller turism i Söderköping – midsommar räknas som startskottet för högsäsongen och sedan håller det i sig en bit in i augusti. I Söderköping går man in i årets turistsäsong med en ny organisation: den nybildade enheten "Näringsliv & turism" drog igång den 1 mars i år och leds av förra besöksnäringsstrategen Therése Eklöf. Det blir med andra ord hennes första turismsommar i Söderköping.

Man fortsätter i sommar den strategi man hade förra året när det gäller turistinformation men man har skruvat lite på det hela.

– Då hade vi en turiststation uppe vid Kanalhamnen vissa tider men basen var fortsatt på turistbyrån i Stinsen. I år blir basen istället uppe i Kanalhamnen eftersom vi sett att det finns ett stort behov; de flesta av våra besökare kommer dit och då kan vi på ett smart sätt driva dom vidare ner mot staden, säger Therése Eklöf lite skämtsamt.

– Det kommer att vara en lådcykel skyltad med "turistbyrå" och vi har också ett parasoll för lättare regn, om det tokregnar får vi tänka om eftersom det inte lär vara mycket turister där i alla fall.

Turistbyrån på Stinsen kommer dock också att vara öppen hela sommaren.

– Så blir det detta år, vi kommer sedan att göra en jättenoggrann analys i höst vilka typ av besök vi får hit och vilka frågor det är på de olika ställena, förklarar Therése Eklöf som berättar att sex extra sommaranställda plus sex unga feriejobbare kommer att arbeta som turistinformatörer utspritt över sommaren.

Enligt många förståsigpåare kan det vänta en rekordsäsong när det gäller besöksnäringen generellt i Sverige – inte minst när det gäller utländska besökare i Sverige. Kronkursen är nämligen rekordlåg vilket är till nackdel för svenskar som reser utomlands men desto mer gynnsamt för utländska turister i Sverige.

– Det är ju förhoppningen att vi ska få en del av det, bekräftar Therése Eklöf som också menar att internet blivit allt viktigare för resenärers informationsinhämtning.

– Sedan är det lite olika kulturer hur man vill ha information utan att veta exakt. Tyskar till exempel vill ofta träffa oss på turistbyrån, dom kanske har lagt en rutt men vill få bekräftat om det är en bra ide.

Har ni några indikationer på hur säsongen kan tänkas bli?

– De signaler vi fått utifrån S:t Anna är oerhört bra. Det är väldigt mycket bokat, ja, nästan fullbokat på en del ställen redan. Så det är väldigt roligt även om vi då måste vara extra duktiga på att få in information om var det finns lediga boenden också, säger Therése Eklöf.

– Det bådar gott. Sedan hoppas vi på att lite mer "lagom" väder i år än förra året.

Högsäsongen infaller alltså till midsommar men redan nu har en och annan besökare hittat till Söderköping.

– Ja, vi har ganska mycket folk här redan, det är bland annat cyklister och de som paddlar kajak så vi märker redan nu att säsongen är igång. Det är inte så många besökare som kommer till oss på turistbyrån men när vi pratar med verksamheterna ser vi att det redan har dragit igång, säger Therése Eklöf.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa