Följer man väg 210 ett par mil ut mot S:t Anna kommer man att passera en skylt som visar in mot Nartorp. Idag består samhället av några hus men annat var det i slutet av 1800-talet då här låg ett blomstrande gruvsamhälle. Här bröts järnmalm – först för Finspångs bruks räkning och sedan av markägarna för att följas av "Nartorps Gruvaktiebolag". Från 1911 köptes gruvan av Stora Långviks Gruf AB (som var dotterbolag till en tysk firma) och en linbana för att transportera malmen byggdes. 1927 tog det dock slut – de sju schakten (varav det djupaste trängde 440 meter ner i berget) stängdes och arbetarna blev arbetslösa och flyttade.

Det var 1979 som Nartorp-Börrums Hembygdsförening bildades för att uppmärksamma bygden och även påminna om den gruvdrift som ägde rum här. Nuvarande ordförande är Sune Didrikson som varit med i föreningen i 32 år av de 40 man existerat.

– Ja, jag gick med när vi flyttade hit, säger Sune Didrikson.

Artikelbild

| En modell av gruvområdet i nartorp under tidigt 1900-tal när gruvan blomstrade.

– Från början var det ganska krassligt ekonomiskt i föreningen, idag är det kanske mellan 80 och 100 medlemmar och allt i föreningen bygger på ideellt arbete.

På lördag (17 augusti) firar Nartorp-Börrums Hembygdsförening alltså sitt 40-årsjubileum vid Malmkullen med ett öppet hus som bland annat innefattar en vandring i gruvområdet som Sune Didrikson själv guidar.

– Vi går inte in i själva gruvan men däremot går vi in i en tunnel i berget som enligt uppgift är sprängd på samma sätt som övriga gruvan, via den tunneln leddes vatten till gruvan från sjön Trasken, berättar Sune Didrikson som tillägger att man innan själva vandringen också kommer att titta på den modell som visar hur området såg ut på 1920-talet – modellen finns i hembygdsgården.

I övrigt blir det musik med sångerskan Åsa Sjöberg samt kåserier av Marianne Wik och Kalle Andersson om trakten.

Artikelbild

| Sångerskan Åsa Sjöberg kommer att uppträda under lördagen.

– Kalle Andersson har bott i grannhuset Furulid; jobbat på Aftonbladet och även skrivit böcker om bland annat Nartorp. Han är intressant att lyssna på. Vi har också bjudit in gamla medlemmar som jobbat i föreningen och representanter från de närliggande hembygdsföreningarna härute, berättar Sune Didrikson som nu hoppas på att vädret blir bra på lördag.

Lördagens program pågår mellan 11 och 16 och det kommer att finnas lotteri, aktiviteter för barn, försäljning och enklare förtäring samt förstås kaffe på plats.