Omstridd C-politiker lämnar lärarjobbet

Fritidspolitikern Annelie Sjöberg, 49, slutar sitt arbete som lärare på Nyströmska gymnasiet i Söderköping. Men hon tror fortfarande på en framtid i Centerpartiet. "Jag har fått betala ett högt pris för mina åsikter", säger hon.

29 februari 2016 22:01

Sjöberg hamnade i blåsväder efter att hon den 30 jan­uari talat på en demonstration, kallad ”Folkets demonstration”, på Norrmalmstorg i Stockholm. Den kopplades, enligt organisationen Expo, samman med personer från vitmakt-miljön samt uttalade nynazister.

Nu säger hon upp sig från arbetet som svensk- och franskalärare. Hon höll sina sista lektioner före sportlovet och har en överenskommelse med Söderköpings kommun. På Nyströmska gymnasiet var man sparsam i kommentarerna, men Annelie Sjöberg erkänner för Folkbladet att det är på skolledningens initiativ hon ger upp sin anställning på Nyströmska.

– Skolan har uttryckt en oro för de åsikter jag haft på sociala medier, de har verkligen haft stenkoll på allt jag skriver. Jag vill att de ska kunna läsa, det är därför jag haft en öppen profil där. Sanningen är att jag under en längre tid inte har trivts på skolan och därför inte kunnat göra ett bra jobb.

Annelie Sjöberg utvecklar:

– Jag har haft mina åsikter, och har inte alltid haft lätt att föra fram dem på ett bra sätt. Jag har stämplats som obekväm och svår att samarbeta med. Jag kan inte ens själv reda ut exakt vad som har samband med vad efter allt som har hänt, säger Annelie Sjöberg till Folkbladet.

Det handlar inte enbart om påtryckningar ovanifrån, hon har också utsatts för hot från privatpersoner.

– Jag har utsatts för hot och har anklagats för grova saker i olika sammanhang. Det finns de som framfört åsikter om att jag inte borde få arbeta på en skola, säger Annelie Sjöberg.

Hon är medveten om att en del av det hon sagt blir kontroversiellt.

– Jag tycker ju att svenska politikers sätt att hantera SD är uppåt väggarna. Man borde inleda samarbete och samtal över gränserna om hur vi ska organisera flyktingmottagandet, hur vi ska lösa utmaningen vi står inför – även där SD ingår. Opinionssiffror visar ju att många inte litar på andra partier, metoden att ignorera SD tror inte jag på. Men det är en åsikt som inte accepteras.

Med facit, ångrar du din medverkan på demonstrationen?

– Nähe, det gör jag inte. Jag skulle göra samma sak igen. Jag åkte upp för att jag var rädd för vad som skulle kunna ske med våra nyanlända blev jag beskylld för att ha en dold agenda. Det känns absurt.

Centerpartiet i Östergötland valde ändå att Annelie Sjöberg skulle få vara kvar i partiet – efter ett samtal med henne någon vecka efteråt.

Annelie Sjöberg hoppas också att den politiska karriären kan fortsätta.

– Jag har inte pratat officiellt med Centern efter beskedet att jag slutar mitt civila jobb, att det ska påverka tror jag inte. Men jag är ju inte mer än ersättare i servicenämnden, och jag börjar förstå hur utsatt en politiker kan vara. Herregud, partiledaren Annie Lööf bombarderas med inlägg på twitter när jag skrivit något på sociala medier.

Framtidsplanerna?

– Jag vill fortsätta jobba med ungdomar, utbildning eller forskning inom skolan. Det är saker jag fortfarande brinner för.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tim Södergren –