Jubilerar med dansband

Claes Lövgren, 50, från Söderköping basar över ett av Sveriges mest bokade dansband, som dessutom firar 20-årsjubileum i år.

24 februari 2016 09:33

Hur känns det att fira jubileum med orkestern?

– Det känns kul och inspirerande, säger Claes Lövgren. Inte minst med tanke på att vi är fullbokade under 2016, med 154 spelningar från Malmö i söder till Boden i norr. Dessutom har vi redan ett 50-tal jobb inbokade för 2017!

– Men det här är inget nytt fenomen, utan vi har haft fullt med bokningar under flera år tillbaka.

Hur ser en riktigt bra danskväll ut, enligt dig?

– Det är ju när man får applåder, efter sista dansen, vilket vi ofta får. Det känns helt fantastiskt att få stående ovationer och visslingar, när kvällen är slut och att få applåder är en av de stora fördelarna med det här jobbet. Ser man sedan att folk går hem från dansstället, med ett leende på läpparna, då känner vi att vi lyckats och att publiken troligen kommer tillbaka även nästa gång.

Spelar ni även in skivor?

– Ja, och vi har just nu en sjunde skiva på gång, som vi släpper i april. Inte för att skivor numera ger några inkomster, men man måste göra plattor för att synas och eventuellt blir spelad lite i radion.

– Och den äldre publik vi har, är ofta inte så hemma och pigga på att ladda ner låtar från internet, utan de vill fortfarande ha den fysiska skivan att hålla i.

Vad minns du från starten av bandet?

– Det var alltså 1996 och då bytte vi namn från Lajbans till Claes Lövgrens. Och sedan har det rullat på.

– I början hade jag kvar lite ströjobb, som målare, men de sista 15 åren har jag levt på inkomsterna från dansbandet.

Någon förändring av repertoaren?

– Nej, ingen stor skillnad, utan det är mogendans som gäller nu och så var det även när vi startade bandet.

Man har hört mycket om att dansbandsbranschen varit på tillbakagående?

– Det stämmer ju i stort och visst finns det färre dansband i dag, än när branschen var som störst, då det var spelningar hela tiden i folkparker, på stadshotell och många andra ställen. Förr var det också fler som var ute och dansade och vi hade ett publikrekord på den tiden på 857 personer i Brunnsparken i Örebro. Idag är det bra om det kommer 500 till en spelning.

– Och att det ändå är så många ute och dansar kramvänligt fortfarande, tror jag att vi till stor del har Tony Irwing och Let´s Dance i tv att tacka för. Han är dessutom ofta med på stora dansfestivaler, som i Malung och visar folk hur de ska dansa.

Och ni har fortfarande många spelningar?

– Ja, vi är ett av de mest bokade banden i landet, tillsammans med Streaplers och Donnez, och det är ju något man får vara tacksam för. Det känns tryggt och skönt att redan nu veta vad vi ska göra i december, exempelvis.

Någon spelning på gång nära Norrköping, om man vill dansa till bandet?

– Det är den 12 mars i Ljungsbro Folkets Park.

Vad är hemligheten bakom bokningssuccén?

– Det är ingen större hemlighet, utan det handlar om att vi spelar mogen dansmusik och försöker leverera den med en spelglädje som smittar av sig på publiken.

Sedan framträder du en hel del med din sambo Åsa Sjöberg också?

– Ja, och tack vare att dansbandets spelningar är inbokade, kan vi koncentrera oss på att hitta håldagar i våra spelplaner, för att kunna göra konserter och kyrkojobb tillsammans, ibland med gamle tv-idolen Ragnar Dahlberg. Bland annat har det blivit en tradition att vi ger konserter i Brunnskyrkan och Brunnsladan i Söderköping, där även musikern Roland Engdahl medverkar. Då blir det allt från visor, till andlig musik och musikallåtar.

Har ni något på gång just nu tillsammans?

– Ja, vi har fått en jättefin spelning i Malung under dansbandsveckan, som brukar locka 50 000 dansanta besökare. Där ska Åsa, jag, Ragnar och musikern Fredrik Ingå, uppträda med ett blandat musikprogram, kanske lite dansbands-allsång, i en park inför sittande publik och dit kan det komma 6-7.000 personer vid bra väder.

Blir det även med dansorkestern?

– Övriga dansorkestern kommer att kompa oss och dagen efter har sedan jag och bandet en egen spelning inbokad i samma arrangemang. Så de här jobben ser jag verkligen fram emot.

– Och i oktober ska Åsa, jag och Aircraft Big band, som leds av Per Sundström, ha en konsert i Hedvigs kyrka. Det blir en hyllningskavalkad till kända svenska och utländska artister, som gått ur tiden.

Tror du att du fortsätter som dansbandsmusiker i ytterligare 20 år?

– Nja, inte 20 till kanske, men 10 år till borde jag orka med. Legendariske Leif Kronlund är ju fortfarande ute och spelar, fast han numera är över 80...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström -