Hett firande av nationaldag

Ett underbart väder lockade många till traktens nationaldagsfiranden: I S:t Anna framträdde Peter Johansson och Matilda Grün till publikens jubel och i Söderköping bjöds ett varierat program.

6 juni 2019 17:45

Solen lyser från en klarblå himmel på torsdagsförmiddagen och i S:t Anna börjar folk att samlas vid ytan bakom skolan – här ska det nämligen bli nationaldagsfirande för femte året. Som vanligt kommer musikalartisterna Peter Johansson och Matilda Grün att sjunga och spela – de är ju uppvuxna här ute i trakten och mycket populära.

Men dagen till ära är också landshövdingen Carl Fredrik Graf på plats för att hålla ett kortare tal innan festligheterna börjar. Sakta börjar det fylla på med allt fler och på platsen för festligheterna är skugga en bristvara och alltmer så ju mer temperaturen kryper uppåt. Men när Peter & Matilda äntrar scenen är det riktigt mycket folk på plats framför estraden och att döma av jublet finns en hel del stolthet i bygden. Dessutom kommer både Peters syster, kusin och senare pappa upp för att vara med i några nummer.

Efter deras framträdande är det dags för folkmusik och folkdans av Ramunder spel och dansgille – det känns helt rätt med folkdräkt och traditionell folkmusik även om man inte kan låta bli att tänka på exakt hur varmt det måste vara att dansa iförd dessa kläder denna dag.

Konferencier för dagen är Lotta Källström som förutom att presentera inslagen även bland annat blåser såpbubblor med barnen.

I Söderköping börjar firandet senare på eftermiddagen – här vandrar en fanborg från Rådhuset till Söderköpings brunn där själva firandet äger rum. Vikarierande kultursekreterare Barbro Mellqvist presenterar inslagen för den publik som sökt sig till Brunnen – nu kanske ännu lite varmare än på förmiddagen.

Kulturskolan visar upp sin verksamhet innan Anders Eksmo (KD) kommunfullmäktiges ordförande, delar ut flaggor till de som ansökt. För nationaldagstalet står Edvard Hollertz, ledarskribent på NT och efter honom är det dags för kören Halsbandet att framföra sommardoftande sånger – både med väldigt lokal anknytning och klassiska sommarsånger.

På det stora hela en vacker dag för nationaldagsfirande – men det lär ha gått åt en hel del vätska för att hålla ut till slutet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa