Gratisloppis för återbruk

Ett alldeles nytt koncept kommer att prövas på Eriksvik i Söderköping under "Återbruksdagen" den 19 maj. Då anordnas en gratisloppis där möbler och dylikt kan ställas ut av de boende för andra att ta av.

15 april 2019 14:00

Ett unikt samarbetsprojekt kommer att iscensättas söndagen den 19 maj under "Återbruksdagen". Det är Söderköpings kommun, Renall samt Eon som driver det som påminner om ett stort gratisloppis. Först ut är Eriksviksområdet och tanken är att de boende ska få möjligheten att hitta nya hem till sina möbler eller andra saker som blivit överblivna men som kan komma till nytta för andra i området.

– Vi har ju lite av ett slit- och slängtänk där vi köper saker som inte ens hinner användas innan de slängs på återvinning. Det finns olika sätt att köpa saker som körs ut till kunden men åt andra hållet finns inte lika många alternativ, säger Theres Stark, VA och Renhållningschef i Söderköping, till Folkbladet.

– På det här sättet vill vi hjälpa dem som kanske inte orkar lägga ut annonser på sina grejor.

Boende på Eriksvik kan alltså denna dag ställa ut en fåtölj, soffa, bord eller vad man nu har och göra det tillgängligt för andra.

– Det ska förstås vara hela, rena saker och vi har sagt att de ska ställas vid tomtgräns, man får ju inte störa trafik eller ställa på trottoaren, påpekar Theres Stark som också tillägger att även andra än de boende på Eriksvik är välkomna att titta förbi eller hämta upp de utställda tingen.

– Men inga pengabyten ska förekomma utan det här är helt enkelt ett sätt att ge saker ett nytt liv. Det blir som ett gratisloppis kan man säga.

Det här är ett tämligen unikt initiativ för att vara Sverige.

– Robert Uhrbom på Eon såg ett sådant här arrangemang i Australien och jag har också hört talas om liknande initiativ ute i Europa men här i Sverige finns inte den traditionen. Vi ser det här som en test och om det faller väl ut kan vi mycket väl anordna det igen, det får utvärderingen utvisa, säger Theres Stark.

De saker som blir över kommer att hämtas upp på plats av Renall inom några dagar och köras till Eon i Norrköping som i sin tur kommer att producera el och värme av detta i sin anläggning på Händelö.

– Återbruksdagen är ett fantastiskt initiativ där vi är stolta att deltaga, säger Carl Hylander, affärschef Eon Norrköping i ett pressmeddelande.

– För klimatet och miljöns skull behöver vi återanvända och återvinna mycket mer än vad vi gör idag. Eons del i kretsloppet är att återvinna energi ur det som inte återbrukas, så det istället kan göra nytta som värme och el hos boende i Söderköping och Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa