Gästabud närmar sig

Nu närmar sig den 14:e upplagan av Söderköpings gästabud. På fredagen presenterades årets program: mycket är sig likt men på allmän begäran är gruppen Trix tillbaks i år med sina eldshower i Brunnsparken.

28 augusti 2019 14:00

På fredagen har några av de ansvariga för Söderköpings gästabud bjudit in pressen för att tala om årets upplaga – faktiskt det 14:e Gästabudet som går av stapeln – som börjar fredagen den 30 augusti. När Folkbladet anländer till Kyrkparken försöker Robert Wallman just att få upp det massiva hänglåset på containern som innehåller mycket av de inventarier som hör till Gästabudet. Men det är som förgjort tills de provar med Korp Wallmans nyckel: vips är den (mycket välpackade) containern öppen.

– Vi har två containrar som vi lagrar allt det som vi använder under Gästabudet som skyltar, frysboxar och allt annat, berättar Korp Wallman som tillägger att den andra innehåller allt det som är tänkt för Brunnsparken.

Monica Stangel Löfvall från Medeltidscentrum finns också på plats och kan berätta om ett populärt arrangemang som vuxit från år till år sedan starten 2006.

– Mycket känner man igen men vi har några nyheter, en är att gycklargruppen Trix är tillbaka med sina eldshower i Brunnsparken, det är på allmän begäran kan man säga, berättar Monica Stangel Löfvall och projektledaren Korp Wallman fyller i:

– Vi har ju provat med en musikfestival där men det har inte slagit så väl ut så det ändrar vi i år.

En annan ny företeelse är den medeltida loppis som kommer att äga rum i kyrkoparken på söndag eftermiddag.

– Dit kan privatpersoner komma och sälja sina avlagda grejor, vi har dock samma krav som på marknaden: bordet ska ha en medeltida känsla, samma sak med klädsel och så ska sakerna man säljer ha medeltida prägel, säger Robert Wallman i ledningsgruppen som tillägger att en sådan slags loppis har arrangerats på medeltidsveckan i Visby under många år och att det där är väldigt välbesökt.

– Dessutom blir det ett ovanligt stort läger i kyrkparken med tretton tält där man lever lägerliv under hela Gästabudet.

På plats finns också en av de 70-talet volontärer som gör att det här arrangemanget går att genomföra. Anna Ingbertsdotter Davidsson bor åt Skänningehållet till och det här blir tredje året som hon deltar.

– Jag har alltid haft ett intresse för den här sortens event och hörde av mig till Korp, jag sitter ju i rullstol men frågade om det var något jag kunde hjälpa till med och det var det: jag har sedan dess varit ansvarig för kansliet i Gamla gymnastiken, berättar Anna Ingbertsdotter Davidsson som på frågan vad det är som är så roligt med att vara volontär på Gästabudet svarar:

– Det är så speciella människor: så många som är öppna, glada och härliga. Det är jättekul att kunna hjälpa till.

Marknaden som äger rum i Kyrkparken kommer att vara välbevakad: här finns två riddarklädda herrar som kommer att stå vakt och se till att allt går smidigt till. Bröderna Lars-Åke och Johan Thedwall från Eastland dragons var även här förra året.

– Förutom att vakta kommer vi också att hålla i ett event på lördagen där vi visar medeltidsstrid, berättar Lars-Åke.

Är man vuxen men med barnasinnet kvar kan föreningen Telge Glimas uppvisning kanske vara av intresse.

– De visar upp medeltida lekar och det är hårda tag i en del av dom, de gör ont kan man säga, skrattar Monica Stangel Löfvall som också tillägger att för den danssugne kan man vara med på dansworkshop med Wynja som visar upp flera stilar.

– Sedan kommer ju gatuartisten Arkadia tillbaks igen, han har ju varit med alla år förutom det första. I år ska han på lördagen dessutom föreläsa i S:t Laurentii församlingshem om trollerikonstens historia.

Förutom de större uppträdandena blir det en mängd gatugyckel, musik, mat, guidningar och mycket annat runtom i staden: fullständigt program finns på www.gastabud.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa