Firar utan valborgseld

Vare sig i Norrköping eller Söderköping kan man minnas att man någon gång tvingats avstå valborgsmässobrasa på grund av eldningsförbud. Men program blir det ändå på båda platserna.

29 april 2019 16:00

På måndagen togs alltså beslutet att eldningsförbudet kommer att fortsätta gälla vilket innebär att det inte blir vare sig valborgsmässobrasor eller fyrverkerier i länet – inga dispenser kommer heller att medges.

I Norrköping står Upplev Norrköping bakom det stora valborgsmässofirandet som traditionellt hålls i Folkparken.

– Vi har väl anat att det lutat åt att eldningsförbudet skulle vara kvar men tagit beslut att vi ska fira in våren i alla fall men utan eld, Programmet blir som bestämt med talare och uppträdanden men utan själva brasan säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator på Upplev Norrköping som tillägger att det här inte hör till vanligheterna.

– Vad jag vet är det första gången det händer att vi måste ställa in elden men jag tycker att det är ett klokt beslut.

Detsamma gäller för valborgsmässofirandet i Brunnsparken i Söderköping vilket kommer att hållas som planerat förutom att valborgsmässoelden uteblir.

– Det blir inget fackeltåg eller brasa, istället förkortar och komprimerar vi firandet, berättar Barbro Mellqvist, vikarierande kultursekreterare som inte heller kan minnas att man fått ställa in brasan på grund av eldningsförbud – programmet ändras därför en aning.

– Direkt efter vårtalet kommer Roland Engdal att spela en låt på solotrombon och sedan kommer Mr Spruce att spela direkt istället för braständningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa