Elefanten Topsy har sin historia

I Söderköping finns en del skulpturer, men Ramunderberget har minsann också. Här finns Topsy, en skulptur av en elefant. Många vandrare har förmodligen undrat vad den gör här.

2 mars 2017 07:14

Men den har sin historia. Här i Ramunderberget sprang nämligen en livs levande elefant omkring för 110 år sedan, men historien lever kvar generationer igenom. Det var i februari 1907 som cirkuselefantenTopsy provade friheten i Ramunderberget dit hon tog sig från Norrköping och blev sin tids kändis på kuppen. Tidningar i hela landet följde Topsys äventyr som finns dokumenterade i flera gulnade tidningsurklipp, böcker, privatbilder och vykort. Topsys rymmarfärd är klarlagd, något man inte kan säga om skulpturen.

– Vi vet inte var den kommer ifrån eller vem som har ansvar för den, men det är i alla fall inte vi, säger Peter Tauberman, driftchef gata/park, Söderköpings kommun.

– Jag tror att modellen av Topsy har funnits i berget i ungefär tio år, den stod ett tag vid Lekarebacken ner mot kanalen, men finns nu invid grusvägen på Ramunderbergets baksida.

Topsy står där vandringsleder korsas och man saknar en infotavla som berättar varför elefanten är här. Topsy behöver också lagas upp, hon har bland annat tappat sina betar. Hon lär vara gjord av frigolit.

Den riktiga Topsy var huvudattraktion på Cuneos menageri som besökte Norrköping vintern 1907 med föreställningar vid Söder Tull. Enligt historien hade Topsy ilsknat till under en dressyrträning och slitit sig.

Hon har traskat en rejäl promenad på vägar, fält, genom skogar innan hon kom till Ramunderberget. En vandring som ibland gick nära boningshus och blev en chockartad upplevelse för de boende. En intensivt sökande drogs förstås igång med många frivilliga och något dussin personer från menageriet, men det var först när Topsy kommit till Ramunderbergen som jakten intentifierades och gav resultat, även om det tog ett par dagar.

Det krävdes en del list för infångandet, men en god knippa hö Topsy på fall. Hon gick i fällan, blev snarad och återförd till menageriet.

Bland dem med vars hjälp Topsy fångades var en ung Gustaf Lindblom som därefter fick smeknamnet Topsy, framgånsgrik friidrottare som svann vann tresteg vid OS i Stockholm 1912 och senare blev nöjesprofil och chef för danspalatset Nalen. En historia i historien som också finns med i Wikipedia.

Enligt berättelsen lär Topsy ha blivit förkyld av sitt vintriga ävenrtyr och botades med en liter av Rehnbergs finaste konjak. Erik Rehnberg var Söderköpings spritkung.

NT har försökt få fram vem som skapat skulpturen och hoppas kunna återkomma och berätta det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Marie Karlsson

Ämnen du kan följa