Flykt beskrivs i ny bok

Han lämnade sin tillvaro som regeringstjänsteman i Afghanistan efter flera mordförsök och flydde 2010 till Sverige. Nu släpper Zulmay Afzali sin andra bok.

14 maj 2014 12:10

Det är en lång och bitvis dramatisk historia som Zulmay Afzali, född 1982, berättar när Folkbladet träffar honom på Nyströmska skolan där han numera arbetar som hemspråkslärare. Efter att han kommit till Sverige 2010 var det här han studerade svenska på SFI, nu är han själv anställd där. Zulmay Afzali talar bra svenska men vi genomför intervjun på engelska, ett språk han behärskar till fullo. Det är också på engelska han skrivit sina böcker, förläggaren Merit Wager har sedan översatt till svenska.

Han föddes i Kabul och träffade aldrig sin far, polismannen, som mördades innan Zulmay föddes. ZulmayAfzali växte upp under en tid när Afghanistan styrdes av ett kommunistparti och den sovjetiska armen gått in i landet och befann sig i strider med gerillan. Om detta kan man läsa i Afzalis första bok som utkom i början av 2013: "En flykting korsar ditt spår". Men det Zulmay minns av de tidiga åren är att det ändå fanns en större trygghet, inte minst för kvinnor.

– Det förekom strider men inte i städerna. Då kunde kvinnor gå ut i kjol, det utnyttjandet av kvinnor vi ser idag fanns inte. Min far och mor gifte sig av kärlek och det jag upplevde från tidig ålder var att kvinnor hade rättigheter.

ZulmayAfzali fick i unga år (2002) jobb under Karzairegeringen, först som "senior terrorism analyst" och därefter på ministeriet för drogbekämpning. Det som sedan hände var att ZulmayAfzali började drabbas av hot och så skedde flera försök att tysta honom.

– Jag blev förgiftad en gång. Efter det attackerades min bil när jag var på väg till mitt kontor, säger Zulmay som tycker att det är jobbigt att prata om den här tiden.

– Mina kontakter inom säkerhetstjänsten varnade för att det fanns ett hot mot mig från knarkbaroner. Planen var att kidnappa mig, skära huvudet av mig och sedan skylla det på talibanerna.

Han ville egentligen inte fly men blev övertalad av sin morfar och mor som inte ville se honom mördad.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ta mig till Sverige, jag visste inte vart jag skulle. Det var en mycket svår situation, säger Afzali som alltså kom till Sverige 2010 och så småningom hamnade i Söderköping.

Anledningen till att han skrivit boken "Hederlighetens pris" är egentligen en recension.

– Jag var inte van vid kritik och blev arg efter att jag läst en ärlig och uppriktig recension av min första bok, den var skriven av Krister Thelin som undrade varför jag inte berättade om själva flykten. Då bestämde jag och min förläggare att jag skulle göra det, säger Zulmay som tycker det varit jobbigare att skriva denna andra bok.

– Boken har knäckt mig flera gånger, när jag skrev den gick jag tillbaks till en mycket svår situation. Att minnas allt blir som att uppleva det en gång till.

Något som återkommer hos ZulmayAfzali är tacksamhet: mot sin förläggare Merit Wager, mot Sverige, mot Söderköpings kommun, mot Nyströmska skolan:

– Nyströmska skolan är som en familj, när jag vaknar på morgonen vill jag gå till jobbet och när klockan närmar sig fyra blir jag lite sorgsen att dagen är slut. Jag promenerar också ofta på landsbygden i Söderköping, det ger mig en doft av norra Afghanistan.

Idag, lördag är det bokrelease för "Hederlighetens pris" på Mummelförlaget i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!