Nya lekplatsen får egen trafikgård

Det pågår en nedbantning och upprustning av Söderköpings kommunala lekplatser - 19 ska bli 11. Och om två veckor är det dags att öppna den nya, ambitiösa lekplatsen på Vargstigen i nedre Husbyområdet. Här ska till exempel finnas gungor, fjäderdjur och så en trafikpark, förhoppningsvis med elbilar vad det lider.

7 maj 2011 03:00

På Nedre Husby-området, närmare bestämt Vargstigen, pågår slutarbetena med en lekplats som är lite utöver det vanliga med Söderköpingsmått mätt. På en relativt stor yta finns här två gungställningar varav en rund med fem gungor, en rutch- och klätterlek, fem fjäderdjur och en stor inhägnad trafikgård.

- Det vi väntar på nu är att vädret ska bli varmare så vi kan lägga gummimassa som fallskydd på marken. Det krävs en medeltemperatur på omkring 12 grader för att den ska härda bra, säger Peter Tauberman, kontrollant för park och fastigheter på Tekniska kontoret.

Gummiunderlaget är en del i att göra lekplatser mer tillgängliga, t ex för funktionshindrade eller rullstolsburna. Förhoppningen är att väderläget förbättras framöver så att lekplatsen kan öppna om sådär en 14 dagar.

Nedbantning
Lekplatsen på Vargstigen är en del i en nedbantning och upprustning av kommunens lekplatser.

- Vi har ca 19 lekplatser i Söderköpings centralort men en del av dessa används inte så vi ska minska beståndet till kanske 11 lekplatser och i stället rusta upp de kvarvarande, upplyser Peter Tauberman.

På Vargstigen är det alltså inte bara en lekplats på gång. Här uppförs också en inhägnad trafikgård.

- Ja, trafikgården ska innehålla ett gatsystem i miniatyr med små trafikmärken. Tanken är att den ska vara tillgänglig både för allmänheten och för t ex förskolor och andra för att träna barn i trafikvett. Här ska finnas cyklar, trampbilar och förhoppningsvis även elbilar framöver tillgängliga för att använda, berättar Peter Tauberman.

P-böter betalar
Kostnaden för enbart lekplatsen beräknas till cirka 1,1 miljoner kronor. Vad gäller trafikgården ligger den helt utanför denna kostnad. En intressant detalj i sammanhanget är att trafikgården istället finansieras av inkomster från P-övervakning i Söderköping. Tidigare har dessa pengar använts för inköp av reflexvästar och annat men nu går de alltså till trafikgården.

Det måste väl sägas vara en pedagogisk poäng att pengarna som kommer in för trafikförseelser används för att förbättra trafikkunskaperna hos våra små. Kanske åtminstone en liten tröst om man någon gång möts av den förhatliga lappen insmugen under vindrutetorkaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!