Clowner spred glädje bland äldre

Kultur för äldre är ett koncept som har funnits i flera år inom Region Östergötland och Söderköping är en av de kommuner i länet som flitigast nyttjar utbudet. I tisdags kom Östergötlands sjukhusclowner på besök till Träffpunkten.

1 november 2017 14:54

Clownerna som till vardags heter Vanilla Karlsvärd, Sanna Franzén, Johan Granlid och Anita Ekermann tog med publiken på en riktig musikalisk nostalgitripp. I färgglada kläder och smink framförde de bland annat ”Dagny”, ”Fritiof och Carmensita” och ”Sjösala vals”.

– Vi vill sätta igång minnen, så det blir många igenkänningslåtar, säger Vanilla Karlsvärd, verksamhetsledare för Östergötlands sjukhusclowner.

De äldre fick både dansa och spela maracas till musiken. Britt-Marie Faleström, snart 91, är en av de som blev uppbjudna av clownerna.

– Det var jätteroligt! Om jag varit bra i foten hade det varit ännu roligare! Man har sina små blessyrer, säger hon efteråt.

Hon tycker att clownerna sprider glädje.

– Och så spelade de sådana gamla låtar som 90-åringar gillar.

Kultur för äldre började som ett projekt inom Region Östergötland 2014 och efter två år beslutade regionen att permanenta konceptet.

– Det stämmer överens med det kulturpolitiska målet att kultur ska vara tillgängligt för alla. Äldre har många gånger svårt att ta sig till kulturen och därför är det här något vi ska satsa på. Det avsätts årligen pengar i budgeten till att subventionera olika föreställningar, säger Britt-Louise Nilsson på Region Östergötland.

Söderköping, tillsammans med Linköping och Mjölby, sticker ut i statistiken berättar hon.

– På det sättet att de har en struktur för hur de ska erbjuda kultur för äldre, och det är också de som bokar mest. Sett till sin folkmängd är Söderköping och Mjölby absolut bäst.

Enligt kultursekreterare Linda Staaf är målet att det ska erbjudas fyra program per termin på Blå porten och minst tre per termin på de olika boendena. Föreställningarna är populära bland de äldre och det vill hon tacka Britt Borg för, kommunens kulturombud. Hon i sin tur hyllar personalen på boendena.

– Det bygger mycket på att personalen är positiv och marknadsför när det händer något. Hela styrkan måste vara med, och det är de verkligen.

Hon upplever att de äldre uppskattar utbudet, som är skräddarsytt för att passa åldersgruppen.

– Kultur stimulerar många sinnen. Det är mycket musik och sång och det kan även de som är dementa ta till sig.

louise.asenheim@nt.se

Så funkar det

Det finns sett urval av teater, dans, musik, cirkus/magi, konstsamtal, berättelser som är anpassat för äldre.

Föreställningarna subventioneras kraftigt av Region Östergötland. Kulturkontoret i Söderköping och de enskilda boendena delar på kostnaden.

Insatsen riktar sig till personer över 65 år som är i behov av hemtjänst, boende eller förebyggande omsorg i kommunal eller privat regi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim

Ämnen du kan följa