Vid Lucia kom snön, sedan bet den sig kvar i närmare tre månader. Och mycket kom det i omgångar så det säger sig själv att med ett snödjup på över 60 cm och helt isbelagd Storå så kan det bli problem när det smälter.
Förra söndagen steg vattennivån oroande mycket i Storån i centrala Söderköping så då togs beslutet att slå bort ispropparna vid fallet.
- Vi har plockat bort is i början på veckan så nu bedömer vi att den stora faran är över vad gäller Storån, Tvärån och Lillån, säger Peter Tauberman, kontrollant på Tekniska kontoret.
"Vara på tårna"
Men även om merparten av snön i staden har smält eller forslats bort så finns fortfarande mycket snö kvar i markerna som rinner ut i bäckar och diken och nu stiger också temperaturen enligt prognoserna.
- Vi måste vara på tårna och kolla upp läget hela tiden, säger Michael Botvidsson, teknisk chef vid Tekniska kontoret.
- Vi har öppnat upp åarna på ett bra sätt men det kommer fortfarande mycket smältvatten från skog och mark så vi har bevakning på t ex sjön Asplången.
En sådan snörik och kall vinter som denna anstränger naturligtvis ekonomin hos de snöröjningsansvariga.
- Som det ser ut har årets snöröjning kostat ungefär 2,7 miljoner kronor medan vår budget har varit på 900 000 så det har varit ganska extremt. Nu har vi äskat tilläggsbudget på 2 miljoner och det ska snart upp till beslut, berättar Michael Botvidsson.
Sandläget
Oerhörda mängder sand har också gått åt, inte minst mot slutet av vintern.
- I början på mars har vi haft blankis på mornar och så dagsmeja så det har nästan sandats dagligen och det blir givetvis kostsamt.
Sanden ligger kvar på gator och trottoarer när snön smält och ska tas upp vad det lider.
- Vi räknar med att börja grovsopa om sådär 14 dagar, det beror lite på snösmältningen, bedömer Peter Tauberman.
Berg av snö
Förutom snöröjningen kan det finnas andra kostnader som man ännu inte har en klar bild av.
- Vi vet inte riktigt läget med tjälskador på gator och vägar. Det är vår målsättning att så snart som möjligt inventera omfattningen av dessa, säger Michael Botvidsson.
Under vintern har man kört iväg snö från centrala Söderköping till flera snötippar som växt till veritabla berg med åtskilliga tusen kubikmeter snö.
Hur lång tid kan det ta för den att smälta?
- Mitt tips är att den inte smält helt förrän till midsommar, säger Peter Tauberman.
Michael Botvidsson är försiktig med gissningar.
- Nej, jag vågar inte tippa men det kan gå snabbare än man tror. Min magkänsla är att snön är relativt ren och ju mindre smuts, desto snabbare smälter den.
Folkbladet får återkomma i frågan.